[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
我用chair one 就夠,因為鍾意上山,行得多。
舒適 同 方便性,呢兩者要捨取。
睇個人需要。

我自己屋企有個sunset 長開嚟坐,加頭枕and腰枕 好舒服
我最初係買咗Zero
但本身個人大份坐落去成日要就住就住好驚整爛
所以嗰陣把心一橫買張最大嘅
好極端
zero我都有過 輕係佢優點 但舒適度一般般
玩咗幾次我就放咗出去 寧願孭多少少 坐得舒服
我同你係相反, 反而係柴黎起炭, 因為我用菊花炭, 要燒勁耐先變紅
咁一味加柴就燒到變紅就可以燒野食
百佳啲炭好快可以起到火 2-3粒炭精就搞掂
柴起火大陣仗好多
有用Ground

如果唔用枱/淨係用矮枱(V/Soto 快開嗰啲)
又唔想用蛋墊坐
又想晾下條腰 就會用
百佳牌真係超市買到嘅炭入面最高質
試過一次惠康牌賴晒嘢之後點都揀返百佳
柴起火先易...松明/松果就著, 除非你果D係濕柴
你燒過就知果菊花炭同百佳D炭燒野食起黎有分別
我都鐘意用菊花炭
以家會另外買啲速燃炭墊底, 幫手著啲菊花炭
之前都試過帶唔多出去, 都係未著得透, 所以用返柴算
買左SILKY 21CM替刃綁繩都係90g 手起刀落就鋸一堆柴
全新想玩 UL方面的人,想問下如果計由背包…帳篷等,咩牌子係香港叫易買D?定係基本上都要Zpack或Durston 果D官網買。
香港門市易買到可能得palante, hanchor, gossamer gear, bonfus, HMG
但其實你日本美國集運返黎都快手
btw 袋同營可以最後先買啦 你依家大概用緊咩gear 夏季冬季容量可以有好大分別
無啦, 以前D GEAR都係比較入門果D, 而且好多年前都送曬俾人。

而家基本上得套KOOKE爐具+鑄鐵鑊 平常去朋友日營用,煮野呢方面都幾重要所以呢個都係核心。

我又唔係完全追求最UL果種CAMPING方式,所以偏向係集中盡可能減輕一D較重的用品 (帳篷、背包)等,以換取其他野可以帶好D又唔怕重番D。畢竟平時都係叫UBER來回目的地 + 行去目的地。

反而我平身就睇中 Durston Xmid Pro 同 Zpacks Arch haul 70L,就係貪呢D平時好重的野都可以變得好輕。
保充一句,我自己都比較喜歡買野一步到位,即使貴少少但可以全天侯四季用的話,都情願一件過。

同埋香港,老實講仲邊有冬天,上星期果種度數都只不過係以前香港入冬果時的溫度……
Xmid pro香港買同官網價錢差唔多 一步到位無煩惱
你爐具偏重 當你帶埋其他野 backpack可以考慮埋SWD Big Wild 70L 重啲但max load上到65lbs reddit普遍review都OK
arch haul透氣啲 比較啱天氣熱用 唔洗貼住背脊 但佢地啲野手工同CS我自己覺得一般
袋方面都仲有隻日本brand 法國佬整既KS ultralight
不過佢個網比較舊 睇options無咁方便 勝在手工好出貨快
https://www.ks-ultralightgear.com/p/omega-framed-pack.html
好啊,多謝推介。

香港的話有無其他野推薦?例如床褥、睡袋、枱同櫈、水袋得廿。我呢啲都仲望緊。
睇budget
香港真係唔多 同樣既話外國做折又平啲
睡墊一般都係nemo/ zlite蛋墊 吹氣就nemo/ sts/ thermarest/ exped
睡袋 香港買到就台灣嘅c2h3/ montbell/ rab/ reecho/ nanga 另外美國hammock gear做緊7折 不過訂得黎都要2月先收到
櫈 唯一選擇 helinox
枱 大路就snowline L5/ M3
水袋 msr/ evernew/ hydrapak seeker/ 美國cnoc 你搵啲可以配到filter既都可以
其實香港露營既人黎黎去去都係用差唔多既gear 要獨特啲既可能要另外search
大路野就得,獨特嘅就自然要靠第日出國發掘。

好奇問定,手推車有無邊部好?有時同朋友去營,有啲地方有手推車可以方便搞食材。
手推車我自己無用過 睇下有無其他巴打介紹
但收費場多數都係見DOD/ chums 你要拎黎處埋食材既話 搵啲可以加木板會比較好
巴打想請教
除咗呢間,仲有邊間租借推薦?
想上鋪睇咗再租
菊花炭好難著,要用燒烤炭點著佢。有次用火槍燒,要燒好耐,仲勁爆火屎燒到我件freeze一個個洞,怕咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞