[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
最想佢開多啲營地,好多燒烤、野餐位都有空間有設施可以改做營地,分散啲就唔會玩爛某幾個地方。我住港島,其實港島徑沿途都有好多地點可以用
支持港島開位, 好多位個景都好好, 又方便
港島冇營地真係離撚普
我想打香港人
通常都係啲嘗試性質,唔係真係好鍾意大自然嘅人。要用好多紙巾去清潔,吹咗落地又覺得污糟唔執返去,比豬比牛摷爛咗嘅垃圾袋唔會清返,落雨直程成個營劈低就走。
鍾意大自然嘅露營人,就算未做到山野不留痕,都會執走返晒啲自己帶嚟嘅垃圾,目測乾淨晒先走。
極端d咁講,唔識帶返走自己帶黎既垃圾(除左大小二便),果d係廣義上,我唔當佢地係人
有無巴打用過nemo aurora ridge 2p?
擋風能力強唔強?
本身用緊迪記749 橙色營 冬天擋風一流 但夏天比較焗
諗緊up唔upgrade好
夏天露營,銀面tarp下面吊個全紗帳可能仲輕、仲涼
主要想問下aurora 呢隻冬天夠唔夠做
~5-10度
有冇ching用緊hill仔tarp pole 2.0?
用後感如何?

見長度變化好大夠靈活 金仔,天幕都 用到
有d心動
料靚好用但唯一衰在收埋都66cm
攝backpack真係好阻碇 出入都要好小心勁易撞到
之後換咗其他DAC4節tarp pole 雖然大舊咗但收埋短啲 睇你覺得邊樣適合
睇內帳冬天應該夠做啦 佢內帳主要都尼龍布得門口少少紗網 但夏天會唔及紗網為主嘅營透氣 都係焗
但夠唔夠暖講到尾都係睇你睡袋同衣物
依類dome tent拉哂風繩表現唔會差得去邊 但唔好期望四面當風位會穩陣
PS: 有用緊MSR hubba hubba nx
lm
如果真係好怕凍,建議買個4season營,係重少少,不過可以拉密哂,有風其實差好遠。
利申:未用過aurora ridge,不過有金仔可配全紗帳或冬天帳,另有4 season營
ching
有咩其他 DAC pole 介紹

用緊依隻 但好似無貨
其實唔覺得用營去諗保暖問題, 特別香港露
基本上防到水嘅營, 擋風都唔成問題
但怕凍要保暖, 應該係諗衣物/睡袋而唔係諗個營

所以係香港諗四季營不如拎個好少少嘅睡袋
尋晚借咗朋友張露營床嚟用幾舒服

可惜佢係NH…

有冇邊個正路牌子推介
謝巴打
本身無咩研究露營床, 不過見到迪記都有款類似, 好似仲平過NH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞