[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
ching 先租後買 試下岩唔岩自己
我本身用luxe V6a, 無咩特別問題
minipeak xl 有雙面, 呢點唔錯
但Luxe 金仔內帳好似都唔係全蚊網, 會有啲焗
前幾日見到LOGOS 都出
叫LOGOS mini mini
可以留意定

始終新野, 唔知好唔好, 但起碼多個選擇
(不過應該都係強國製)
有冇巴絲知道爐具同埋soto火槍可唔可以寄倉
上飛機
有,仲係最新有雪裙版,空間好大,但無專屬footprint ,同埋好難拉直4隻角,啲料好易穿最後放去Carousell 賣
之後改咗用DOD T1-442 ,係會重啲但好用好多,無投訴
最後都買左 x mid 2
第一次用pole 既營 岩玩就可以再諗其他
Between 有冇巴打用酒精爐 應該揀咩料會好啲
你酒精爐單純煲水用定要煮食?
純煲水唔洗買evernew ti 一黎貴 二黎效能唔算好好
要煮野食就trangia成套連cookset買
想體驗嘅話不如自己用汽水罐/貓罐頭diy
同埋太多酒精爐類型啦 分分鐘搞一大餐最尾都未必夠gas爐好
玩酒精不如玩固體燃料
起碼又輕又方便
但點都好要唔洗煩一定係gas爐
長文要時間消化下先
本身就是想買trangia 但佢有分幾種材料 唔知邊隻襟用
又驚有塗層食死自己
想買酒精爐係本身有gas 爐頭 想玩下唔同類野咁
但如果日後行山攻頂走營玩法 好似都係離唔開蜘蛛爐
esbit ti stove幾正 香港好似買唔到原裝燃料
coghlan個隻燃料有時一粒未必夠煲到大滾
加上燒黑個底就有啲煩不過當spare帶定幾好
你走營直接買soto windmaster/ msr pocket rocket依啲高山氣爐就好帶蜘蛛爐太重啦 如果用邊爐氣都有更輕嘅選擇 eg: 岩谷FW-MS01
想問韓仔zerogram啲營,請問有冇得喺佢官網買寄香港?
啱呀,走營主打輕便煲個水食d脫水飯就算,留返d位擺其他野
Windmaster , Pocket Rocket都係好嘢,前者防風好啲
嚟緊去日本旅行 聽講嗰便啲營平啲 想問有冇推介?平時冇露開營
日本多數賣大隻家庭營多 你去到再實際睇下啦
但係香港campsite普遍地方細 你買大隻既官西都未必夠位你開 又有野豬
你如果打算長去收費場 車到既話買隻大同重既都可以啦
想買一人二人營
你睇岩左款先再問啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞