[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
一定係
最好撞埋優惠時間去
譬如snowpeak年年啲福袋都勁多平靚正

天幕多人可以睇Nemo
MSR要睇係邊區賣
亞洲版啲膠邊麻麻地
年頭福袋勁平
入咗幾盒咩都有啲
有冇巴用緊萬用刀
Leatherman Signal如何
正常leatherman質素,實淨襟用
濕咗要抹返乾,定期上油,可以用好耐
個皮帶扣同爬山扣勁方便
刀同鋸正常夠用
刀尖向下好啱用來開盒
刀鋒夠利,用咗年幾都唔洗點磨
但刀鋸齒部份鈍咗好難磨
不過本身都好少用所以無所謂

個打火石同磨刀石係垃圾嚟
可以淘寶買第二啲件/自己3D Print換
個impact surface(鎚頭)都係雞肋
敲擊面太窄,用途不算十分大
六角匙窿唔知點解好鬆,食唔實粒六角頭(known issue嚟,網上好多人有講),可以自己穿條幼繩/橡筋入去整窄啲個窿去解決

綜合嚟講係正價唔值
等減價先買
我買990
Thanks 巴打
打火石我用緊12蚊店
應該都會少用鋸
我見賣緊1095
佢跟刀嗰隻打火石真係垃圾
又難揸又難刮,12蚊店大大支嗰啲仲好用
其實露營唔係求生, 好少用到萬用刀, 更加唔使千幾蚊買把leatherman
睇你玩咩露營同咩程度
割下麻繩刨下木花
開下包裝、罐頭
有把刀仔點都好嘅
靚啲嘅刀仔就鋼水好啲唔洗咁快打磨
lm
Thanks 巴打
luxe 唔係都係強國牌子?
香港牌子黎 不過大陸造
咁都係要把刀啫😅
加埋罐頭刀同開瓶器,帶少幾樣嘢囉
一般喺香港大場露營的確唔係必須品嚟嘅
我本身就當把嘢係EDC長期帶住
thx
推推
Hammock gear同ugq做緊折 要買quilt嘅可以出手 出得貨黎都秋天
有無ching用緊UNBOUND 40,想問吓個背負系統分唔分散到重量
見HMG啲背負系統評價好似比較一般
最近action panda入咗HMG,唔知有無UNBOUND,或者可以去試吓
你預揹幾重先 單睇個袋本身仲重過2400
我自己用2400揹1X KG既話膊頭勒到紅哂 背脊都硬
40-50L,13kg以下,之後諗住去外國玩吓thru hike,見佢條背帶真係幾幼
我都仲睇緊ULA,但佢哋啲袋吓吓都60L up
揹到13kg嘅UL袋唔係得好多 如果長時間都揹10kg以上揀有load lifters會好少少
可以睇下SWD or zpacks應該都啱你要求
MLD都舒服 用過Burn 38手工好好 日本山和道隻One夠大隻 冬季用一流 仲有KS ultralight 好多customisation
山和道之前都有介紹過主流backpack
https://www.yamatomichi.com/journals/289550
HMG我會話唔係最好嘅選擇 中規中矩咁揹完2400去日本camping我都放埋一邊了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞