[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
因為易斷? 我咁啱睇到自動營幾得易又方便先諗住買
玻璃骨其實都幾重, 以家都好少用到
最大問題係佢受力唔會即刻斷, 係會爆開少少, 到時會有玻璃碎走出黎
你掂到隻手會好痕, 或者𠝹傷
幾樣野…
抗風能力好差,香港都好多營地近海邊,一年四季都好多時間好大風
玻璃骨一大風啲就會斷,仲要斷嗰陣係好似開花咁爆開,好難即場維修
鋁骨抗風力就強好多,而且就算係吹冧,啲骨多數只會彎好少斷

另外玻璃骨係大支同重過鋁骨
鋁管係空心嘅一節節駁埋
玻璃骨就成支實心而且佢為咗補強會做長啲
你睇嘅呢隻營個產品圖,佢收埋都成半個人咁長…

一般2-3人鋁骨營只係小腿長少少
摺埋可以塞得入背囊

除非你次次都揸車去露營
如果唔係你呢度負重太多就要喺第二度減少
個損失會好大
又講下自動營
佢冇錯聽落係幾方便
但老實講好多時其實只係佢幫你預先縫咗啲骨入去隻營度等你一拉就開
比你一般大路嘅Free Standing(自立式:即係靠骨架就可以穩定企起身)營其實只係少咗套骨、套固定環嗰一兩個步驟
講緊可能只係慢幾分鐘
如果都打算玩至少一年半載,其實非自動營會實際啲
新手入門 想問下大家會推薦邊張墊多d?
Nemo蛋墊
Klymit static V
最好都係自己去訓下

有人唔鐘意吹氣, 特別Klymit, 因為太薄, 如果人本身大份會好快掂地
蛋墊就無呢個問題, 但就阻地方, 所以又係睇你想點玩
收到原來klymit有呢個問題
本身唸住平平地買張 見d人話klymit唔錯 所以先唸住試下
其實我自己都係用klymit
新手初玩, 我都會建議佢玩klymit (前題係佢想用吹氣)
佢唔係最好, 只係價錢我覺得合理

但如果個人太重就唔好啦
我75kg 唔知會唔會太重呢

想問下咁如果唔介意外掛既話
Nemo蛋墊推薦嗎?見佢都貴過其他牌子既蛋墊
訓落係唔係應該冇咩分別?
75kg 可能有少少

唔介意外掛, 咁蛋墊好似適合你多啲
至於牌子/價錢, 最後都係睇返佢質素
例如厚度, 同埋R值 (熱阻/保暖程度)

同埋又係好個人, 所以都係建議去訓下
迪記有時都有得訓, 如果要Klymit, 我記得action camping/英昌都有

唔駛怕醜
瞓開吹氣,不過如果蛋墊普遍都係nemo/thermarest,睡眠系統呢啲嘢建議自己去舖頭試吓,正如有人鍾意瞓硬床褥有人鍾意瞓軟床褥咁,如果買錯好快又要換
感激師兄
聽完你講 我諗住買個靚少少長用
Snow Peak Land Nest Dome Small SDE-259 呢個點睇

瞓緊 Rab Stratosphere 4 R值3.8 8cm厚
上年山問入手 $5xx
Snow Peak質素實OK
不過呢隻係四季營,夏天有機會會熱
同埋用得呢隻你預要有返咁上下空間(佢開出來都幾大隻)
要去啲大場 / 早到霸位
最後買左SDE-002RH Amenity Dome S 上網睇左好耐
諗住都係用 不如用好啲
其實用行軍床天氣凍嘅話仲使唔使加墊?
行軍床離地高但又好似trap唔住啲空氣
睇溫度,如果低過10度最好都加
行軍床好多得塊普通帆布
冇R值
想問大家有冇天幕推介?
睇岩Luxe 400s 不過成1.2kg
仲有睇岩gossamer gear twin tarp 282g around一千蚊
我唔介意比貴少少買最輕 想問大家有冇同價位同輕嘅推介?
防水達人 4.2 x 4.2 810g
Explorer Outdoor RT12 4 x 2.9 750g
我見都有唔少人推Explorer outdoor 佢嘅優勝之處係咩?🤔🤔 我見你介紹呢個都$1500
一個人去元朗有咩場好玩
能夠做得輕又可以有銀底隔熱
三峰15D都有銀底, 平靚正。
用過一兩次luxe 370s,覺得2個人都夠用,輕就一定唔係最輕,但係都有基本野,銀底果類
唔睇唔知370同400S個重量差咁多, 如果4個左右其實370都夠坐
價平同接受到的重量 話晒銀底真係好隔熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞