[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
有冇人知soto 486 打火機 日本製 定 中國製 .
jp 官網講中國製, tw 官網 講日本製
本身無用, 不過見你咁講就search 下
見到有間咁寫

//產地:(黑/藍/橙)日本(卡其/軍綠)中國//
https://yolocamping.com/products/soto-micro-torch-st-486
中秋都過咗,都仲咁熱,點搞?
玩水
以家一般要去到11月先會全日都涼
「中秋會涼」已經成為歷史

除左玩水
一係上山露
唔上就帶風扇
其實有冇portable冷氣
想問下DOD啲營其實得唔得
見有間網店減價賣到成500幾一隻二人營
仲平過淘寶
自動營? 定舊款T3金仔清貨?
T3金仔黎緊第3年, 不過今年未開季, 希望未溶COATING
自動,見佢賣5百幾
露營帶冷氣
不如留係屋企
要有幾懶先會諗自動營...

收納又大舊, 打開又唔係易, 又要單層
拉埋哂又焗...
以家好多啦, 問題portable 都起碼要10kg
只係見佢所謂日本牌子都可以咁平諗緊點解啫
我屋企淨係2-3人營都3隻,唔使買了
睇返日本官網, 原價都要1萬Yen
係香港賣成千蚊賣唔出就減到去5百幾

睇返佢材料唔係咩特別, 仲要用返玻璃骨
500幾其實都唔平
認真 唔好買依啲嘢制造垃圾
唯一會諗自動營的人就係兩大一B, 平時出去DAY CAMP下 用
正常玩CAMPING情侶就咪搞啦 怕用一次就入左垃圾筒
但day camp 又寧願用下沙灘營, 輕好多
我真係識有人為左個LOGO買DOD自動營
床點會唔開腳
本身床就係俾你離地增加R值
我上次用個frd隻NH都有隻矮腳啦
新手果陣買左個5人金仔營
一直都係手拎行入去
依家開始想入手露營背囊
考慮緊ospreys kestrel 48定58
想問係咪無論48定58
個營都唔會放到入背囊要手拎
平時露營都係同兩至三個人
夾唔中先一大班朋友去
應該揀48加換個細啲3人營
定58預多啲位放野
第一個諗法係你啲朋友係咪唔會孭野? (2-3人個陣)
如果係, 58好似好啲, 否則48 剩係孭返自己野都應該夠

其次係睇你想換咩3人先可以決定到換48定58

同埋你多數會去咩地方露都有影響
大咗可以pack down壓細個袋
細袋冇得夾硬塞大(除非吊到成個袋都係嘢)
48得單側拉鏈 快速拎野
58有大U型拉鏈 快速拎野

我自己用48
試過放2人營+4人營 (要壓縮+營骨外放側袋)

雙手留番拎食物,水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞