[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
我覺得要試岩自己合適既高度
官方好似建議114cm,但起落有啲矮同埋塌塌地
可以升高啲

其實我唔係買呢隻tent
但我買左隻都係用2枝行山杖起既
覺得自己起得好樣衰
不過都多謝你答得咁詳細
有冇咩缺點
做工一般同埋唔係double sil
我覺得如果個tent本身預125長既pole,最好預備130長,5cm走盞,再拉行d風繩
有冇巴打用過Palante 背囊覺得點?見最近到到都賣
最近隻營嘅seam seal開始老化 想自己再seal一次 想問有冇啲咩好嘅溶劑可以溶咗舊嘅seal 就咁搣搣到碎曬
上網search Silicon solvent都有講,不過工業用多,有危險性。用强力膠紙黐甩佢,頑固啲嘅試吓用擦膠擦,可能仲簡單啲。
孭慣大袋成日覺得差唔多價錢買呢種薄切切ultralight好唔抵
大家點睇營火部落啲自家Product
只係YouTube 見過冇用過,感覺上啲改良有啲心思,不過唔知啲手工點,有冇巴打用過?
大家台灣買嘢會點寄番香港?
屌我都好想入手 見有出silpoly版 平一半但係個窗細一半
如果你本身係ultralight用家佢算係幾好
講返Ultra 200、ultraweave外袋同底袋個款
追求重量+同有料既話 同L數上係有更好選擇 eg: customise ge Bonfus(有朋友個隻37L 都係 390g樓下)K’s ultralight 等等
我覺得palante係賣埋個branding 成件事都係有趣啲 無而家啲ultralight pac個樣咁悶、老正
上手第一下見到個開口位啲鈕粒粒色唔同、袋身有個位放釘係幾過癮,自己都幾鐘意個cutting
最近台灣microdose gear出左個RB35 fast pack自己幾鐘意 個樣都同palante都幾相似 有個feature係裝得唔多野個時可以拉啲cord 收窄返袋身
佢啲product都係target 車camp多
同意
我覺得佢哋全部產品都係有心思值得支持
焚火台我有買但未出去實戰過,屋企用過都真係好輕

個營我都覺得幾正 2.5p又有個小天幕
我都幾鐘意呢類型既營,而家都越來越多呢類 eg. BA, tarptent都有
重量好似去到2.7kg 我又覺得有啲重
不過我覺得係值既
哭左隻窗就係個靈魂精粹所在
Dipole 1定2都好空間感都好大好正
唔知之後會唔會出埋challenge 版
希望佢出產技術越嚟越成熟,價錢再調低到
順豐
大家覺得Sea to Summit Spark SP I係香港冬天夠唔夠用定係直接SPII穩陣啲,唔知佢官方個度數準唔準,驚好似Reecho咁
Agger 個窗真係無撚敵
Ultra challenge啲布料尚要觀察一下
我見價錢同dcf差得唔係好遠 重量都未追到
唔係用起上黎會唔會有咩分別
唔該哂 因為我自己用過山和道 hmg 覺得佢定位都幾似山和道three 試過去門市揹上身 佢設計幾過癮 跑山背心咁
補充一下先
覺得唔算可以袋得太重 (我自己試過為例only
咩8-10kg都算極限 無 HMG 個承重做得咁好
背帶個跑山背心設計實用性就幾好既
SP 2 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞