[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
有冇人試過喺campsaver買嘢…
俾唔到錢
Credit card 問題?我早幾個月都買到
你哋solo會用1人營定2人營多?
唔用冰袋 有冇方法都做到冰袋嗰效果?一時之間搵唔到冰袋用
遲咗啦
今年已經遲熱
但你買得嚟五月尾
應該點都開始上返廿幾三十度
等9-10月開季再玩會開心啲

唔呼唔建議NH係因為佢所有野都係抄襲
然後用超低價打入市場
代價係佢啲嘢非常不耐用
用幾次就爆車邊
浪費金錢又不環保

如果budget所限
仍然有好多牌子適合新手
不如趁呢三四個月做多啲research
然後涼啲開季玩就更容易
雪冰兩三支750ml水+幾層報紙包實啲嘢食
收埋喺背囊底,再搵啲衫冚住
頂到一兩日
明白 但營實在太out 筆
我營 椅 睡袋 買左NH
其他野都跟左#1去搵 SOTO 爐 hydrapak水袋 snowline 枱
osprey 背囊2個 goalzero 燈
如果真係岩玩先再買返啲好既 女朋友想去好耐 拖到而家先得閒 就急急腳買gear
搭單問問 想問下燈要買幾多枝?
除非真係玩UL
如果唔係,買營一定N+1
你擺下背囊雜物都霸咗大半個人位
如果買咗就算啦
如果唔係,淘寶都有啲好少少嘅大陸牌子點都好過NH
(NH連喺大陸戶外界都臭晒朵你就知咩事)
唔想逼死嘅話營記得買大一個碼,兩個人瞓三人營

燈通常一支大營燈(LED)可以睇下claymore
擺枱做大範圍照明
跟住再搭多支頭燈 or 電筒仔 可以睇下black diamond 同
nitecore
for 夜晚要行開去廁所用
營燈夜晚可以收入營,通常營頂入面有個袋仔比你插燈照明
我岩岩先開始玩見到迪卡農都開始賣以為係國內好出名 不過已經買左
買咗就冇計…當交學費…
盡量小心啲用,keep好啲唔好浪費
btw第時有budget換嘢,唔好咁快揼舊嘢
啲營同地席嗰啲可以攞去環保回收中心 eg 綠在區區,佢哋收咗會比露宿者用

提埋你記得帶尿袋
電話去郊外接收差會用多啲電,好快無電
食物盡量搵啲簡單,少包裝,唔會好大陣味嘅嘢
減低俾野生動物咬風險,方便自己煮&執,同埋帶走垃圾都容易啲
收到
真係keep得好其實都用到好耐
我初初開始玩個NH 都仲係度以家都係借俾人粗用
都仲正正常常
如果巴打接受到淘寶嘢,可以睇吓sunrei,佢有隻營地燈質量幾好。佢出早過大部分外國牌子,我同班friend用咗3、4年才都冇問題
巴打認真答
Kovea 超抵玩
Montbell都得
overlander不要也擺,佢地vip 金vip明逼你消費,要消費5000同15000先keep到,啲野又貴,去外國網買好過

有冇師兄用過蜥蜴仔嘅呢個枕頭?
Flextailgear ZERO PILLOW-2

用咗迪記99 3年想轉 但又唔係好揾到其他brand出過類似嘅
所以overlander 都係去摸下啲野上手, 好少買野
12蚊店有
做裝備能都要精明, 同埋好多家用品都可以組合下變成露營用品, 我自己就鍾意自製燃料罐, 搵個食完嘅吞拿魚圓罐仔 , 搵啲紙皮剪啱size捲成一餅擺入罐度, 再將蠟燭煲溶然後倒入去, 咁就變咗個一個簡易長效燃料罐
傳統方法,冰咗盒紙包飲品,出門用幾層報紙包埋一齊,嚴夏都頂到7、8個鐘。

樓上巴打叫你去12蚊店,我估佢指aeon嗰間有發泡膠盒,超保凍的,不過發泡膠好易括爛,會污染環境,小心使用
我行家品店仲搵到多啱用嘅嘢
當然唔係講一般裝備,營fly枱櫈嗰啲,而係一啲用過露營裝備又發覺唔啱用,唔啱size、功能差,然後發掘下家品店、上海街有乜更好選擇。例如我個不鏽鋼湯煲,露營用嘅太細,家用嘅又重,個柄難pack,我最後係上海街搵到個又輕個柄又收得貼嘅,啱自己用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞