[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
補充,所謂以前,其實只係疫情之前。
我諗疫情多咗人露營,多咗食物,令到啲野豬行為變咗。
灣西啲牛而家夜晚都會走來走去咬嘢
我今年年頭就係有frd夜晚瞓瞓下成隻營俾牛咬爛咗拖走咗個背囊

臨尾一日又跌錢

買咗隻B6笑君,香港成600蚊隻,呢度290幾
咁癲?應該都係疫情期間開咗新技能⋯⋯
不過就算以前如果營裏面冇人,牛係會走入去摷嘢食。
試過有朋友見隻牛伸咗個頭入去個營,佢係後面搵pole趕佢,點知隻牛一驚走咗入營,仲一路走,成個營好似個波咁一路滾,搵咗一段路程先至俾隻牛整穿咗走咗出嚟
可能因為而家灣西啲人都唔瞓覺,啲牛喺中間大草地都冇得瞓,咪周圍走
咁平就買titanium, 輕啲
鈦反而同香港差不多,前幾日喺snowpeak睇咗
我覺得呢隻嘢係之前香港啲舖markup晒
想問下點睇NEMO HORNET OSMO 2P TENT?
前兩日係灣西, 食物見左眼, 啲牛巡視業務就一定咬
但第二朝起身佢地又會係咁食草

最仆街係見到有幾個將食剩啲菜俾牛食, 我即刻吊佢地
(個班白痴仲要帶隻bb柴犬黎, 週圍走唔落繩, 叫又唔聽, 夜晚仲要走失左, 係附近不斷問人見唔見, 搵狗搵到兩三點)
仲有依家最新係興露營老鼠
會偷用 亂擺你係營外面嘅野
坐你張櫈 食你啲野 屈斷支桿 擺舊牛屎落你個煎pan 到
呢個POSTS我都知呀, 所以都盡量收好包好啲野先訓
官方營地有冇邊個係啱睇星星既好地方?
諗緊嚟緊4日長假會全走麥徑 好驚官地會無位扎營/訓唔到
得西貢同水浪窩難搵位 你本身預咩地點過夜先
西貢灣仔 馬昂同大嶼山個堆啦 無乜光害就得
你本身唔多人? 如果得幾個, 插下針就算, 早啲起身走人
驚嘈一係plan啲冷門營地

注意保暖
如果唔係有UL需求,Dragonfly同Dagger會訓得舒服啲(營內空間大啲),而且都唔係重好多(Hornet 1.14kg,Dragonfly +270g,Dagger +720g),同埋都平一截

同埋Hornet係Semi-Freestanding,啲骨冇另外兩隻咁多(爲咗減重),唔能夠單靠骨撐起隻營/要拉繩輔助,如果單人會比較難起啲
有冇人用過decathlon 張地蓆,隔唔隔熱?定係nemo會高質好多?
Six Moon Design Lunar Duo同X-Mid 2p
邊個好啲 決定唔到
X-mid 2 輕啲又double wall 進可攻退可守 仲要平過lunar duo
不如你諗下lunar duo有無咩地方令到你好想買
營依啲好講個人喜好 無絕對好壞
其實八年前一開始玩D前輩就教一定要收好野
真,以前玩制服團隊,唔收返嘢入營俾人屌爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞