[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
淨係得荃錦有得book,可以話俾你知冇位了
你可以去試walkin
見你講啲嘢啱啱買應該係第一次露?
有冇話幾多個人?
如果唔多,會建議去返大場eg灣仔嗰啲好啲
一係就私場俾錢解決問題
雖然樓上話有人會星期五開始去露, 以灣仔西為例
我相信都算少數, 只要你唔好遲過兩點幾個班街渡船入去
我相信就唔會好full, 都係愈早愈好

不過我都要戴返頭盔, 我無水晶球, 唔知個日會點
但係留意返天文台講左1/1 天氣回暖, 我相信人一定比呢兩個禮拜多
呢兩個禮拜仲要食正好多人外遊,其實應該唔會太爆場
如果唔係我已經plan咗6/1去露+有少少病,我可能今個禮拜都會出去
我見啲comment話ground chair好舒服
當坐跑車咁
咁差嘅咩
腰同膝頭會痛到仆街
講真, 如果唔係咩特別野, 大假前後去係最好
應該係會有鋪頭可以試坐, 基本上好多露營野可以試就應該去試
上網問頂多係問下仲有無其他選擇(再去試) 或者邊度價錢平啲

因為特別櫈呢啲,好個人, ,例如呢個人腳短所以ground chair 夠用, 但可能另一個腳長要chair two, 仲有啲人pat 大想搵啲大啲先會舒服
我坐矮凳,食飽個胃會頂住好辛苦。我嘅選擇係⋯⋯
如果想輕,帶蛋蓆。
如果想嘆,帶高凳。
我嗰陣去韓國試咗Helinox最大嗰張Savanna Chair之後直接果斷課金
就算佢摺埋差不多成個營咁大件都帶埋去(好彩隻背囊夠大)
long高對腳夏天當埋床都得
調返轉諗呢D大時大節去到都隨時可以係難民營咁的FEEL
你又會唔會ENJOY
以前未開關就係
而家係機場變難民營
佢地講緊灣仔 SO FAR睇相都仲係咁, 以前係120% 而家都8-90%
其他要行又無水源的地方就真係少左好多
去官地一定要帶耳塞啊,不過厠所多人用會好恐怖
月中去過灣西, 天文台話開始凍個幾日
個次覺得幾好, 70%左右full, 灣南就真係95% (個5%係因為對正垃圾筒)
但係而家回暖左 上次路過南山FULL 但未至於好插針
有一個問題想問下求解答
我想問下多唔多人用焚火台用炭黎燒野食 燒完再係炭上面放木柴去整營火?咁咪可以唔洗又劈柴又削木咁起個營火

我google完好似無人咁做 係唔係好奇怪
有無巴絲打有係tent一tent租過用品
想租黎試下岩唔岩玩先
其實係冇問題架

唔同台灣日本嗰啲
香港本身冇乜地方好容易買到柴
保護郊野原則下唔可以劈柴
用炭會係一個比較方便又經濟嘅方式

同埋本身炭嘅燃燒時間係長過木好多
你見外國啲人玩柴火係要準備一大堆柴
用炭一包都燒到你唔想燒
而且未經處理嘅木好多時入面仲保留水分
起火會難過炭

硬要講好處嘅話
木喺未燒前乾淨啲(炭一摸上手就黑)
同埋燃燒個陣煙灰味冇炭咁勁
另外燒嘢食會有特有嘅木味(depends木材)
私場有冇咩好介紹? 想揸車入去
多謝晒你咁詳盡既解答
其實我有咁既諗法係因為我見起營火啲木柴要起火好麻煩 咁岩夜晚打算bbq 燒到最後再放啲木上去咪可以用炭燒著啲柴起個營火 用木有氣氛啲呀嘛

有冇邊隻炭煙少啲 唔想啲煙影響到人地
平炭來講,百佳牌質素係屌打其他炭

如果話想搵專門啲嘅炭就試吓竹炭 or 備長炭(貴啲),煙量都唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞