銀河守護隊3 Guardians of the Galaxy Vol. 3 劇透討論區2

1001 回覆
93 Like 6 Dislike
聽歌係peter嘅心靈記託,walkman 同 zune 一直都係佢嘅心靈支柱,2個都係家人嘅遺物。

諗返個時老母走左,佢又比人捉走左。
手上得返部walkman + 同老母回憶部住佢,佢先自己撐到咁多年,yondu係佢細個時候仲成日大9佢嚇佢,話要比其他外星人食佢,佢地未食過地球人

zune 又係 yondu 死前留比佢。

其實可以完全理解到點解佢對呢2部機有幾執著,死都要拎返。

而家佢放低左部機比rocket,覺得係一種承傳黎。
都代表佢對老母同yondu嘅死終於都己經釋懷/放開左。

以上係我個人理解。
你真係無改錯名
咁呢個真係事實黎
Henry Cavill做返超人呼聲係最高

而且佢無得做超人係DC高層內部問題,都唔關佢事
你話佢吸毒打人就話je

反而閃電俠條痴線佬仲可以繼續演呢下先神奇
漂流左咁多年,想返地球尋根
但佢係地球打咩工,又做小偷?
行番自己個風格仲驚
整多幾套雷1,雷2
走宇宙水貨
現金交收,唔駛交稅
做soon仔~陪呀公過日晨~~
幫下隔離屋剷草,賺下外快咁
經Robert Pattinson 一役點解你地仲未學識未睇成片前千祈咪亂屌

Henry cavil 自己想要superman 角色發展權力,選擇導演權力,甚至拒絕任何角色客串,落埋重注去the rock套Black Adam 到,將自己角色命運同black Adam 套戲綑綁埋一齊。

依家the rock 成班人奪權失敗,任何dc高層唔一野炒撚曬呢班人都係幫自己留緊後患。
DnD 的確好睇過GOTG 3唔少
但係點估到 Trilogy拉均計最好睇居然有gotg份
Ironman 雷神都係畀最後集拉低左
Iron man 2其實都膠膠地
Thor 系統一定係2最垃圾, 4點樣衰都應該超越唔到2
其實Avg 1, 2 都膠膠地, 不過3同4拉返高
如果要知道Rocket宜家幾多歲,可以喺逃離反地球之後嘅事件倒推。
根導話Vol.3 嘅時間點係Endgame後幾年,可以當2026。但Vol.1 嘅時間點仍然同當時上映年同步,即係2014。呢度有12年
Vol.2 同樣係2014年,開始時嘅bb Groot都係得Rocket先聽得明,但到謝幕見到反叛期Groot,當時Peter已經聽得明,而2018年無限之戰都重係同一隻Groot
可以推斷要明白曬樹人語言都需要一定時間,咁當至少3年,姐係Rocket最遲要係2011-2012年認識Groot先會聽得明佢
再睇Rocket犯罪史,2014年奇牢之前,佢逃咗22次獄,雖然唔知道有幾多係識咗Groot 之後一齊做,但係坐監時間都唔會少,我諗多補1-2年都唔過分
咁係逃離反地球之後保守計佢都已經做咗大約17年熊。
最後計埋至高進化嘅研發,89代嘅動物要成熟本身需要時間,而開始移居反地球嘅物種係喺Rocket成熟咗一半,解決暴戾問題之後嘅90代打後先開始。至高進化做咗幾百年實驗先嚟到第90代,平均除開,橫跨兩代嘅時間計5-6年應該唔過分
咁所以Rocket宜家至少都係一隻20頭至中嘅熊,仲咁生猛,幾乎肯定有延壽。

另外睇埋根導嘅幕後花絮,Vol.3 嘅故事係寫比一班自Vol. 1, 2之後已經長大嘅觀衆,以"Rocket驅趕心魔,接受自我"為中心寫一個心境對應實際受衆係20中-20尾嘅觀衆,一啲都唔出奇
Rdj做ironman果陣又好後生?
好詳盡
確實我中撚曬佢受眾睇係別有一番滋味
Tony Stark個setting係後生仔咩
視乎佢想鋪排一個幾長嘅計畫
如果係一個universe理想都應該初步諗定十幾年
一個40幾甚至到時50幾嘅超人吸唔吸引到年輕影迷真係好難講

而其ironman智力型英雄無咩體格要求,
主要個主角氣質夠smart
超人的話演員太老體格都難保持水平
James Gunn 好在成個Trilogy一手包辦

冇需要經歷聯合編導地獄
上面我保守左,Gotg tri 直頭係MCU最好睇嘅三部曲
劇情主題連貫
三套貫穿晒都有趙婷想拍拍唔出嘅醍醐味

iron man 2係MCU第三套當佢摸索緊點build up世界觀唔會有大批評(反正當年superhero Trilogy 唔會夠dark knight好睇)

avg 1成功但係去到2 無以為繼先炒左個就導演兼編劇畀Russo bros 接手

你覺得MCU 主線好睇係因為成個主線(美隊線)aka CA1-3/Avg 3.1 3.2 都係Christopher Markus 同Stephen McFeely呢兩個編劇一齊寫,唔係靠佢地同russo brother美隊條線,MCU唔會咁成功

CA除左第一集爭少少其餘都係>=gotg,所以真係唔明點解有人話Ironman Tri 好過CA tri
就係吸引到啦
如果唔係就唔會有咁多人要求DC重用henry
要整後生無難度啦, 童年Tony Stark, 同Gemini Man Will Smith已經示範到呢個特效
體格方面就更加無問題, 要求自律je, The Rock咁老都仲有呢種體格
CivilWar場籃球場5v5真係
個問題係
Tony stark係地球普通人識老
但超人唔識呀嘛大佬
咪>/= 2同2比 gotg 2都有啲問題嘅

反正Trilogy 計都係nolan下面
我可以做第2個
真心唔中意Thor3用呢種風格
但佢易入口又真係事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞