銀河守護隊3 Guardians of the Galaxy Vol. 3 劇透討論區2

1001 回覆
93 Like 6 Dislike
Dave Bautista 好似真係完全冇出現
Bradley cooper 都好似好少出現
好似得vol 1 /endgame 同今集首映先見到佢
Vin diesel 同 Bradley 首映都有嚟
明顯Dave真心唔鍾意迪迪尼 冇出現啦
幾樣關於Rocket嘅趣事:
- Nebula全身都變曬武器,重要都係可變形,可能係Rocket用咗自己份聖誕禮物幫Nebula改造,所以Nebula先會覺得"欠咗佢"。黑豹電影展示咗釩合金科技可以有變形特性,Rocket只係攞到Bucky隻手就識得改。所以Endgame期間整時光機嘅功勞肯定高
- 確認James Gunn幾年前講想改走Vol. 1 裏面影監相嗰幕嘅細字,就係Lylla嗰行,因爲Lylla同Rocket嘅歷史Nova Corps無可能知道
- Rocket嘅出生地係北美,唔係北非(字幕打錯)。嗰批浣熊出世地點係"LUMBUS WILDLIFE CENTER",可以推斷大部分動物都係喺唔同動物保護協會偷返嚟,High Evolutionary想創造嘅反地球就冇包地球以外嘅外星生物

- 反地球一直停留係70年代嘅面貌係HE研究嘅失敗證據之一,代表居民都係冇Rocket嘅創新,科技發展停濟不前
- 喺Vol. 2, Rocket 講過自己係 "生化改造成爲精英機師",HE創造Rocket嘅本意應該係維修同控制母艦嘅技術員
- 喺Vol. 1, Rocket講 "自己唔係長壽生物" 呢點應該唔啱,家養浣熊正常壽命有15-20年,而Rocket係比反地球居民世代更早,論建立宜居行星嘅所需時間,Rocket應該已經喺改造過程延咗壽
Nebula同Rocket 2個
係咪 5年 都一齊生活?
如果係 佢2個有多D感情都唔奇
我仲未睇Holiday special 唔知裡面有冇交代
淨係知Nebula送咗Winter soldier隻手比Rocket
而Rocket改造咗變成今集Nebula嘅萬用手

當年thanos 啪剩Nebula同rocket,佢地係地球生活嗰幾年應該一早變左親人咁而唔係單純「欠左佢」,當Nebula知道Rocket無事嗰種喜極而泣(明明當下佢自己仲被困緊)正正反映左呢點
係,因爲Endgame Zoom meeting 嗰度睇到佢地5年後係一Pair刷任,定期回報比黑寡婦
是 只係想寫返Nebula嗰句"欠咗佢"嘅對白 但睇行爲就知道係口硬
值唔值得件場睇?定係等d+算?
值得入戲院睇
James Gunn揀歌有一手,三集嘅歌你一聽就自然諗起對應嘅畫面,啲歌嘅意思又對應返個故事/角色
第一樣,變形係因為納米技術,唔係因為釩合金
我指係佢對科技嘢一針見血嘅能力喺Endgame做修理嘅時候都有暗示過,其實唔限本身科技係咩,佢都係靠呢點揾到基因圖譜有咩問題
蜘蛛俠兩套都好睇過佢啦
呢套隔幾分鐘就搞個唔好笑嘅爛gag
特別係螳螂女重over過前幾集 每個笑位都睇到好尷尬
龍與地下城d笑位重好過佢

唯一可取係最尾打卒果場戲
值 endgame後最佳係真嘅
帶定紙巾
最起碼依套每個成員之間嘅感情真係感動到我喊
佢哋雖然冇血緣關係
但比任何人更加似1家人
有冇ching有片尾白色背景成隊坐喺度嗰幅圖
Chukwudi Iwuji啲戲好堅好有energy
唔係做咗呢套戲嘅奸角的話,recast Kang搵佢應該好撚夾
差啲唔記得far from home都係endgame後
值唔值得入戲院睇 定等Disney+
男人老狗睇到眼濕濕
依個仲正
Far from home有三個spiderman嘅話甚麼都不是
我都想要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞