有冇香港人移民美國嘅二三線城市?

779 回覆
16 Like 103 Dislike
同樣大細Sj邊夠sf貴
加州無一到係治安好
F-4真係叫最容易,不過最耐
去過SLC 幾正 由其多ski resorts.
但 SLC 民風保唔保守?冬天會唔會好辛苦?
以前摩門教多。星期日好多唔開門。宜家多非教徒 感覺唔太保守 無bay area LA 咁亂。同埋疫情好多人搬去remote work.

睇吓你怕唔怕冬。 同埋house 要鏟雪
睇區
Salt lake county 同以前比藍咗好多
東面Park City 就不嬲都係liberal bastion
最初係founded by silver prospectors之後起完ski resort 好多outstate 有錢佬入嚟住
過咗山南面Utah lake 除咗啲新區之外都係christian majority conservative
啲新區就主要係啲Cali tech remote worker住

Conservative mormon 同deep south 啲redneck唔同
多數友善啲尤其好多人去過傳教多啲見識
不過weed 同 gay marriage 都係against

冬天溫度會凍但係多太陽好舒服
力架表示未驚過
屌食過一次地獄拉麵上面放左一堆jalapeno
PhD唔係咁易架主席
有時行商場個food court食湯麵加奶茶雞蛋仔套餐
配料湯底都可以自選,又可以揀海南雞飯配奶茶雞蛋仔
亦有港式豬腸粉配燒賣
隻雞先係
食到幾餐
一條友食左4日,食到想嘔
不過係好撚抵嘅
sam clubs 一樣,$5 但夠我同老婆食。

有時屋企附近有超市都有炸雞deal,$6 八隻
而家住南加,都係時候plan 下邊到好住
頭兩年讀CC佢當我係in state student
一個sem US$2000
之後讀U 一個sem $8000
無身份又想留低 無計
住緊North Dakota
日撚日宣傳有山火要點點點
今年已經有四千幾個支那偷渡客俾border patrol 捉。全部搞政治庇護
西雅圖天空~
如果唔係shawn Kemp 當年喺西雅圖都唔會畀人叫雨城天王啦
嫁鬼佬?
咁撚正ge你果邊
我呢邊附近連唯一間茶樓都執撚左
無哂real asian餐廳
新奇士橙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞