有冇香港人移民美國嘅二三線城市?

779 回覆
16 Like 103 Dislike
Little Tokyo 隔離就係skid row 唔驚?
Ching 陰鳩公

LA 又真係比其他同等城市少咗 d high-rise 嘅,係downtown 有棟全西岸最高,其餘 skyline 都唔算 sky

但佢本身嗰喥鄉下嚟,點樣 LA 可以講成第三世界?定佢想像 LA = Beverly Hills
仲有間 boston college 貴價 U
有日本嘢就唔驚
我真係去咗LA SF 有揸車,有去旅行。但本身覺得香港有佢可取之處所以返咗黎。當然喇,個個都覺得自己係悲劇中主角香港係最慘喇。
同香港流動性大d , 工作壓力大d 都係選擇回港理由
真係人各有志,有某部分人鍾意放工收call . 有挑戰性嘅。都明白
班homeless on 9 ,但佢班友上車會撩人講嘢話ching chong
你當人on 9 ,佢都要挑戰你
CA 好處咪一街廣東話
打開部電視睇下戰爭新聞
依家住UK, 之前係過LA,
唔知點解係LA會有種以前去羅湖城警戒心好強嘅感覺, 但UK反而無

不過我都鍾意LA, 呢個地方真係好有趣
最大嗰個發展中國家,14億人,一線城市咪北上廣深四個,咁計美帝已發展國家,一億人一個tier 1城市已經係三倍有多,如果你話好唔make sense咁個標準喺邊先

你話人無標準,但你嘅標準就係我覺得唔對路,所以你標準就唔啱。話睇人口經濟發展咁咪睇,但你就由頭到尾無提標準係點例如幾多人口換算幾多tier 1城市,講經咩
你用緊你對現實模糊嘅認知嚟劃分邊到算係邊到

同之前見到個post中西區(實質西環)搶劫,啲留言見到中西區三隻字就話中環都咁樣無咩分別
咁僻
有咩搞
我剩係諗韓國車廠
我都好驚訝, 可唔可以分享多啲🤣
Pensacola嗰頭啲beach係唔差
又冇乜人
再去遠啲destin好似仲正
鐘意車,industrial engineering/manufacturing 嘅話要去朝聖,世界級博物館
每個城市都有好區同差d 通常近大學同有錢人區就好d 夜晚少出街 再驚就考返個concealed weapon 個個同事都2-3把槍傍身 又冇聽過佢地真係開過槍
真 除左tax算低 冇咩自然災害 諗唔到有咩好
講緊GDP啊 你睇吓下面個表LA同Chicago包d咩
SF去bay area其實地方車程咪差唔多
住喺度唔同你講就模糊認知

https://www.visualcapitalist.com/us-cities-by-gdp-map/
你想表達啲乜,link入面張圖title寫US Cities,入面有SF同San Jose分開計,San Jose包Sunnyvale/Santa Clara咪SV

咁SF唔包SV有咩用?你話講緊GDP,張圖最高GDP都係NYC LA Chicago先到SF,咪就係用返你嘅標準嚟反駁你不停要拗嘅「Chicago點會高過SF」
多數行First St 果面
冇咩問題

之前係DTLA 返工
習慣咗有Homeless,
行路會周圍望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞