有冇香港人移民美國嘅二三線城市?

779 回覆
16 Like 103 Dislike
用鐵鏟定有機?

用手鏟慘過狗
我成日覺得移民美國嘅港豬
除咗『有親戚係嗰度,鍾意美國 住過或留過學 ...』
就係貪美國比較暖,冇加拿大咁凍亦冇澳州咁荒蕪
Baltimore仲衰過walking dead入面既畫面
門口一條19路仔邊有機
唔鏟有人跣親告到你甩褲
有次打風農夫車成間埋到上頂
多唔多歧視Asians?
住過勁細既town 兩年
一開始無車慘過做狗
試過行去買餸,有個癲婆追到我入超市

而家住大家認為既二線城市幾好咁
你邊句睇到我話啲出國嘅人?
我淨喺話有好多留過學嘅人都想返嚟, 係啲冇見識過嘅先會覺得出奇
你就話晒留港/返香港嘅係豬
可唔可以share 下點解一定會想返黎

利申冇見識
去完外國讀書變文盲?
係啲未出過國既先覺得出奇
又凍又大風又大雪,唔鏟又唔得

好彩搬走左
唔好囇錢Ching ,啲黑人同墨仔癲起上來有buff
西雅圖點叫二三線城市, 微軟,亞馬遜做總部嘅地方

樓價分分鐘貴過香港好多
我又唔會話唔適合香港既生活節奏

事業係其一 我做科研 而係我嗰field嘅leader基本上係美國或者德/奧 我參與(過)嘅research係field入面既world record 所以同其他人唔同 番工除咗錢之外我仲會考慮埋career achievements
因為我嗰field入面能夠push到frontier of science嘅地方全個地球就得幾個地方
而且香港科研點都比唔上美國 人工又唔係高幾個order of magnitude可以令我生活水平會有極大嘅提升 搵多啲搵少啲於我而言並無我能夠achieve到啲咩咁重要

我喺美國亦感覺上比喺香港更容易achieve到 work life balance 當然呢項就睇工同睇人

然後我肯定連登會有人對呢點感到反感或者抗拒 但我係欣賞同鍾意(半個)美國嘅 diversity

同埋我真係麻麻地香港咁潮濕
有D野揸住好似好過冇前排同事係subway比人搶電話, 如果有支野就可以追上去電9佢
不過到時應該好驚比人反殺
真,個個話美國悶

講真美國個種wholesome life同地方大正好多
老豆個代移民
SLC福地
Salt Lake City
Kirkland先正
美國一線都唔安全,仲去二三線
Duke, UNC-CH好嘢嚟
Ok la除咗落無印冇事都唔會落downtown
揸車出少少好多地方行山滑雪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞