有冇香港人移民美國嘅二三線城市?

779 回覆
16 Like 103 Dislike
試過住德州啲suburbs同城市
本身生活水平都幾好,但係呢幾年多咗勁多CA&東西岸嘅人搬過嚟
租同生活洗費貴咗幾倍
仲要引入埋啲wellness tax/tips文化,閒閒地食餐飯都要$30-40 per person
但係嘢食係啲打卡/gimmick/fusion嘢,完全冇質素可言
同樣質素係東西岸應該三個月內收皮
本身唔駛比tips?
本身要俾tips,跟住再加wellness tax
但係wellness tax嗰percentage係間餐廳定嘅,埋單嗰陣已經加左,唔係好似tips咁係由客人定
我去嗰間話份tax係for employees' mental health & other needs
咁係咪真係回饋返俾佢哋就無從考究
住緊nova 方便又安全 不過真係好少識到香港人
點解喺外國可以成日見到吸咗毒想殺人咁款嘅homeless,一係就當住你面偷嘢嗰類?唔止美國啦,喺巴黎都遇到唔少賊,搭個地鐵可以聞到尿味,真係癡撚線。

如果香港有上面任何一樣野嘅話應該喺連登都比人唱到飛起,但喺外國又唔會有人提,真係好神奇。係咪因為呢度冇乜人去過歐美旅行?
TX幾時仲左膠過CA
德州啲大城市本身就偏liberal d
特別係Elon Musk & tech gang嚟咗austin之後
TX產個city?好痴線喎
其實downtown,west LA 先係咁,都係睇一區區,我住嗰度多老華橋,完全無野,係條大街間唔中見到啲homeless,但唔係downtown 嗰種
去轉 dallas,不知幾藍
Utah 都比California啲人搞到生活費貴咗唔少
sacramento四年,已返香港冇後悔
薪金係五年前香港嘅Double,喺美國嘅4倍
女朋友零零後,喺美國試過2個禮拜冇出街

light the beam!
即係幾多?
如果係美國嘅四倍 都幾吸引
一年可以買一層香港樓
我身邊嘅朋友去scaramento 一係讀書一係退休
唔洗理佢,佢不停係度Copy and paste
話自己渣Uber

當佢走果陣搵60k,
依家係香港搵60k x 4 = 240k
咁佢係未移民之前己經係120k

你係香港搵120k base salary
冇可能搞唔到Internal transfer
你係咪Mathworks 做?
其實 portland 都叫好啲,係有homeless 但唔會好似 LA downtown 咁撚恐怖
啲ABC唔會當你係friend佢覺得我同佢唔同種族
呢個真, 好多ABA都當international asian係另一類人不屑同佢地來往, 有D連打招呼都不屑
再唔係去PhD 囉都唔難留
PhD不了
想問下大家係玩開咩信用卡賺cash back慳錢

我先
Discover, Chase Freedom: 不定期類別 5%
Costco: Gas 4%, Costco 野 2%
Sam’s Club: Sam’s Club野 3%
Apple: 用Apple Pay 買Apple野 3%
PayPal: Online用PayPal 3%, 平時就咁碌卡 2%

大家有冇其他信用卡推介?
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞