有冇香港人移民美國嘅二三線城市?

779 回覆
16 Like 103 Dislike
覺得點?
請教吓 想去FL 海邊公路自駕遊 唔入內陸
知唔知嗰邊人對亞裔態度如何?
你知唔知反而美國一線城市, 特別係downtown果部份, 先唔安全
二線城市無咁龍蛇混雜
支拿大人又蠢又左膠
我識人係呢面讀過下書,
一讀完就返去香港,最主要原因係,
佢根本唔中意美國,
只係屋企人俾錢佢黎讀

佢讀書果個City,
提供唔同佢想要既野,
例如,班人中意堆返大陸/香港人堆,
中意去唱K, 食Korean BBQ,
又唔中意渣車,相對上冇地方去,
亦都唔會融入Local

基本上佢只要搬去NYC, 又或者SF/LA
己經可以解決哂上面既問題
但佢唔會用腦諗
同埋佢習慣唔到第二個生活方式

呢批人返去香港係好事黎既
佢係美國根本生存唔到
印象中識人由Detroit搬到NYC
Florida啲人揸車好撚冇禮貌
Ching 夠勁唔使見識diversity hiring 先咁開心
二三線先安全 …
Objectively 一線大部份都係blue state crime rate 勁高
佢哋真係好撚柒蠢
好多都以為自己冇美國佬咁自大
佢哋對個世界冇乜認知, 地方好大又多種族, 佢哋好容易以為支那大個生活已經係全世界
好容易知道自己認識嘅部分就去 judge 咗全世界其他地方嘅人同事
而且覺得自己好包容大愛
某程度上仲衰過美國佬
美國佬係真無知, 又真自大
支那大佬同樣唔知, 但唔知自己自大
佢哋真係好撚柒蠢
好多都以為自己冇美國佬咁自大
佢哋對個世界冇乜認知, 地方好大又多種族, 佢哋好容易以為支那大個生活已經係全世界
好容易知道自己認識嘅部分就去 judge 咗全世界其他地方嘅人同事
而且覺得自己好包容大愛
某程度上仲衰過美國佬
美國佬係真無知, 又真自大
支那大佬同樣無知, 但唔知自己自大
但係美國讀書普遍真係難D 融入
未見過asian 會望下你姐
但唔係malicious
讀書唔使融合架
畢業就得架喇

記得搵 intern
識親支拿大人都係hypocrite 黎
有個人成日share 環保info 但係自己買哂一大堆食物過期就丟
Bellevue都悶
揸向東入山行下喇
佢哋好鍾意講 Canadian value
但冇人講得出到底個核心價值係咩嚟
總之就係自由大愛, 乜柒都包容多元好愛
你唔講呢堆價值你就唔係支那大人, 咁我咪講囉
住係houston,有咩想問
濕撚碎
Boston有幾凍吖!
冇用,基本上班人(特別係白人),
會用英文會分類你為
1) 正常Asian
2) 有亞洲口音,識英文既Asian
3) 唔識講英文既Asian

第3類人,基本上成個社會都歧視你
連自己Asian 都會串你

第2類人,係白人既朋友圈子入面
好少會見到,但女人例外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞