有冇香港人移民美國嘅二三線城市?

779 回覆
16 Like 103 Dislike
依家邊度食嘢都咁貴㗎啦!
vancouver, wa生活平,但出去食野完全冇乜得揀
Seattle好貴,重要你最好唔好住正Seattle city limit
我已經完全頂唔順香港天氣
要去只會揀11至1月去
香港濕熱係世界垃圾級, 落街出幢樓幾步已經濕哂
Amex blue cash買grocery有6% 包華人超市/Hmart
年費$95 迎新優惠唔記得洗幾錢有$400
Amazon credit card加會員Amazon 買嘢有5% 唔係學生嘅話可能未必抵
唔記得咗講 Amazon 張卡唔急嘅話可以留意佢幾時搞優惠
上次申請佢有優惠送$200
啲人話南加夏天好撚熱,但起碼夜晚都叫涼。香港啲熱夜真係搞唔掂
其實都係讀CS ,跟著apply first day 開始green card 公司
因為H 1 b有機抽吾到 我抽吾中五年
南加夏天溫度可以熱過香港, 不過係乾熱, 狂飲水就無問題, 同埋真係熱的咪日頭係室內有冷氣的地方都ok
至於夜晚, 日夜溫差都幾大下, 最誇張可以下晝成2X C但夜晚得單位數字咁
仲未計啲廢氣同熱島效應,體感日日過 40
夜晚唔洗開冷氣,係晏晝要wfh 嘅話先要開一陣。
但乾熱嘅話我匿係樹底都已經ok,香港真係要入商場
星期六日咪行轉supermarket或者shopping mall lor
所以各有各好,如果住 vancouver,可以間唔時落portland 食,我去過,都多野揀,但 seattle 就真係貴,但工作機會多
好似讀cs 會易啲?見啲支那人都係咁玩
食dollar menu算
所以我成日都睇下有無咩deal,例如 dominos,costco pizza 熱狗,附近嘅taco truck,係間唔時先出去坐低食
你有冇老麥個app? 愈食得多就愈多免費嘢
舉例: 食廿蚊(2000分)已經有免費凍咖啡/donut/muffin....
costco hotdog窮人恩物
好鐘意西北Seattle 同Portland
可惜冇錢又唔係咩特別專才比到我移民
有老麥 app,但啲deal 麻麻,burger king,popeye 仲抵屌
如果而家黎讀書再博職業移民既話,難度高咗好多

假設undergrad畢業搵到工,而employer又願意day 1 就sponsor你搞綠卡,咁3年STEM OPT內就可以完成所有PERM, i140, i485 拎到綠卡

而會day 1 就sponsor綠卡既,基本上只有big tech
Science/Engineering 既大公司普遍都最少第二年先同你搞。

同埋唔好幻想抽到H1b啦,除非你拎到3, 4個offer以上
因為呢幾年嚟個中簽率屢創新低,得Bachelor 喺手,上年個中簽率係13% 已經比印度班icc玩爛哂
Seattle 幾好住. 無錢就讀grad school啦
其實我都好少食burger
老母唔鍾意食薯條話熱氣
多數食湯麵或壽司,啲老嘢係咁
美國移民政策好得意,除非你喺呢邊讀書,僱主幫你apply 埋visa,否則就得團聚移民呢個方法。

睇下識唔識到美國人然後結婚啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞