有冇香港人移民美國嘅二三線城市?

779 回覆
16 Like 103 Dislike
個個人都有自己想要既野,唔係個個都淨係睇政治野。出過國既人都會明白外國既好處/壞處,唔會覺得外國就一定係好既,返香港既一定係傻既。

係啲見識少/政治上腦既人先會一言不合就人身攻擊,日日講外國自由自由,殊不知出到國後發現外國連夜晚出街可以安全返屋企既自由都冇
有錢住SF/NYC 既返香港好過啦, 除非你有份IT工
呢邊真係十年都撞唔到一個香港人
冇話一定想返嚟,有啲frd都好鍾意呢度想留低。

返嚟既通常都係鍾意香港生活方便,集中,唔使做少少野就要揸半日車。 同埋香港稅少好多,搵錢又容易啲,治安問題又少啲咁囉
治安一流
Wildlife危險過人
有時有cougar係到行嚟行去
同埋啲鹿係到沖出嚟馬路

冬天要產雪
但係有得係咁上山滑雪
周圍都係ski resort

同埋雖然係沙漠但都有水玩
Utah Idaho border有個bear lake 拖啲 boat 同jet ski上去
同埋屋企附近有個fishing pond
反而我喺香港過去
會覺得節奏慢d
生活無咁大壓力
收工就收工 無公司whatsapp group
個人輕鬆好多
Bay Area, Phili, Boston 都一線啦
估唔到會有人住過你而家住邊?
呢d人浪費父母錢去外國只係虛度光陰
一係搵槍手買沙紙 一係就爛gpa俾人踢出校唔少巴絲係有呢個情況

好多人真心想出國好好讀書 偏偏呢d撚屌有好機會就唔珍惜
Southeast地區
咁呢啲兩睇啦,自己過得開心咪得囉
detroit唔好周圍行,d荒屋有黑社會係入面。
係美國讀書都可以爛GPA爛到比人term的真係要驗下腦
係兩登/打機都識過呢d
普遍都係唔知自己想點/個腦渾渾噩噩/無自理能力/諗住到時先算 實有人幫手執手尾
唔好話美國 俾佢去勻全世界留學 垃圾依然都係垃圾

不過其實好多支那人都一樣
差唔到幾多,因為 supply 少, 價錢唔會

2b2b condo (大約 500k) 同埋 townhouse唔貴 , 但 hoa 貴到仆街 $800+ ,貴其他地方 300-600

500k 供樓+地稅+HOA 要成 3.5k,租間咁的 普通condo, 起碼要 3k

https://www.zillow.com/homedetails/5175-Cribari-Knls-San-Jose-CA-95135/19798817_zpid/

nyc 租間 30-40年樓齡 1-2房 condo 都要呢個價。要租埋車位就仲貴

唯一唔同的係
你有 $$$,可以係 NYC 租新起個D,相對 EVERGREEN 就冇咩 new construction
其實某程度上同意,我自己當初都U grad完之後就返咗香港~嗰陣咩都會同香港比,覺得美國唔夠方便,無嘢玩無野食,好多嘢好似停留咗係幾十年前咁…不過依兩年決定離開香港返返美國之後,睇到既野唔同d...樓雖然都係好貴下下USD1m上,息又高好多…但好過香港同樣價錢只買到3-400呎~番工又唔使OT~同埋唔知係唔係多咗人WFH...感覺上freeway無咁塞
咁係因為做science , science 的話美國好d 嘅
如果同樣價錢當地係真係買大d
OT 問題可能就睇個人,因為自己習慣咗OT , 早放工冇乜野做

香港政治撚真係好煩,日日迫人掂政治,講政見
Detroit
係美國呢面個Career path
同香港冇得比既,
你係LA/SF/NYC 做
有機會做到去
America West/East Team Lead
你係香港,
咪頂盡去到Local Office 最大粒果個

你打STEM 工,唔講IT
就咁Engineering黎講
SF/NYC/LA
Entry 個base最少都 75k
仲未計其他野
做4年,升2次 己經去到100k

返香港只係唔洗交租咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞