THE SUPER MARIO BROS. MOVIE(討論區,4月5日開畫,劇透)

741 回覆
27 Like 4 Dislike
應該係拎星矢既場次改播Mario但播片果個唔熟手錯左
勁撚癲
應該上到歷史Top5最收得嘅動畫
想問下一開頭Mario係自己房打機, 部美版灰機有無換返做日版紅白機
已經第五
1、Frozen II($1,453,683,476)
2、Frozen($1,284,540,518)
3、Incredibles 2 ($1,243,225,667)
4、Minions ($1,159,444,662)
5、Mario ($1,155,298,705)
過埋呢個禮拜就會爬迷你兵頭
最起碼第四
邊度院演日文場
日本戲院同台灣
香港都差幾日都有
唔似,最尾工作表都冇轉做日文
美國點用日版機
同埋套戲日文版 架仔自己都係叫”配音版”
即係英文先正宗
同意 同toy story牧羊女一樣
另一方面mario都係underdog做到英雄呢種睇過無數次既男主橋

有創意位反而係唔去暗示明示公主鍾意mario (調轉都唔係好有)
雖然呢樣係跟返官方設定 公主game裡面直頭拒絕過mario
同quest完後係想環遊世界 從來無講過鍾意mario/想戀愛/結婚
睇完,粵語版,無想像中咁差。好多細節位,角色都幾好笑。例如負能量藍星星同嘴賤Dkkong

如果講多D蘑菇仔點有藍花比公主同Mario暈左庫巴點樣一打多會更好。另外藍龜殻最後唔先比星星庫色食係度企事後諗番幾夾硬下

Yoshi咁重要但係擺彩蛋位應該想出續集啦

幾完幾C伏
睇完,幾好睇!
係日本睇完配音版

橫掂英文本身都麻麻
最大敗筆係d譯名
on9老任亂咁統一中文譯名搞到粵配不倫不倫
現實根本冇人會用廣東話講瑪利歐路易吉
仲有咚奇剛明明連台灣本身都唔係咁叫
角色性格呢家嘢gimmick 嚟嘅啫
隨時可以變

最經典嘅劇情係Mario英雄救美
但唔通套套game都係一樣劇情設定咩
當年出完第一套Donkey Kong,續作都大反轉變咗Mario係反派
本身Luigi只係綠色嘅Mario,但後嚟就加入咗膽小性格嚟做特色,又變咗同Daisy一對
我都冇關注Mario遊戲好多年,但以我所知嘅RPG系列劇情同角色刻劃會比較豐富
其餘個重點都係睇玩法上嘅體驗為主,譬如64 DS用家角色一變四,人設劇情自然會迎合番

至於電影版,同遊戲完全獨立咁睇就可以
畢竟編劇導演都係美國人,劇情成浸荷里活味出哂嚟
唔知有冇人發現到一個細節
Bowser部琴刻住Ludwig Von Koopa
即係佢大仔個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞