THE SUPER MARIO BROS. MOVIE(討論區,4月5日開畫,劇透)

741 回覆
27 Like 4 Dislike
呢集公主好女權
Anya Jay
我想睇smash個劇本,角色少啲冇所謂
出齊d ip,最後黎個明星大亂鬥
有排玩
Lego 一早有故事向RPG(雖然Mario都有)不過重點係製作時目標客群好明顯已經唔同,影評人on9在唔理套戲個target audience 剩係用一個標準去評分,即係一隻動作game然後鬧無故事,一隻底特律變人話無得喺開放世界自由探索所以唔合格,就算拎住TLOU1都可以夾硬話射擊感同COD比係垃圾,我講嘅on9係呢啲on9,唔通寫兒童書要寫到細路又覺得好睇同時又要入圍文學獎先叫合格?真係專業嘅影評雖然唔係Mario 文化研究人,但都應該要做下功課有個底知道自己睇緊一套咩戲,因為佢哋係“專業”嘅影評人,佢出嘅評價有機會影響到一套戲嘅收入。好似有個評語話唔知點解有啲浮喺空中嘅方塊同有啲奇怪coin所以覺得好奇怪……一個“專業”嘅影評人連咁簡單嘅背景都唔知道唔係on9係咩?如果一個無咩人識嘅IP做同樣嘅野可能效果真係會好差,但當你知道個背景,就明白老任係唔可以有太多大改,因為原本果班會睇嘅觀眾根本唔會想有任何極大改動,而其實Mario套戲係已經有唔小改動,只係改得算自然唔會太令人反感。總之我話佢哋on9唔係因為佢哋唔鐘意套戲,而係佢哋根本唔知道發生緊咩事就俾低分,連最基本嘅背景都無去了解
Lego 一早有故事向RPG(雖然Mario都有)不過重點係製作時目標客群好明顯已經唔同,影評人on9在唔理套戲個target audience 剩係用一個標準去評分,即係一隻動作game然後鬧無故事,一隻底特律變人話無得喺開放世界自由探索所以唔合格,就算拎住TLOU1都可以夾硬話射擊感同COD比係垃圾,我講嘅on9係呢啲on9,唔通寫兒童書要寫到細路又覺得好睇同時又要入圍文學獎先叫合格?真係專業嘅影評雖然唔係Mario 文化研究人,但都應該要做下功課有個底知道自己睇緊一套咩戲,因為佢哋係“專業”嘅影評人,佢出嘅評價有機會影響到一套戲嘅收入。好似有個評語話唔知點解有啲浮喺空中嘅方塊同有啲奇怪coin所以覺得好奇怪……一個“專業”嘅影評人連咁簡單嘅背景都唔知道唔係on9係咩?如果一個無咩人識嘅IP做同樣嘅野可能效果真係會好差,但當你知道個背景,就明白老任係唔可以有太多大改,因為原本果班會睇嘅觀眾根本唔會想有任何極大改動,而其實Mario套戲係已經有唔小改動,只係改得算自然唔會太令人反感。總之我話佢哋on9唔係因為佢哋唔鐘意套戲,而係佢哋根本唔知道發生緊咩事就俾低分,連最基本嘅背景都無去了解
Browser 都係turtle喎
Lego Movie 老老實實唔係好好睇
無記錯最後真人個度古古怪怪,有D唔合想點.

Inside out 有教育意義.內容穴係有D深度
相對小朋友會覺得悶

睇戲唔係只用一種心態睇戲
本身套戲係爽片,用爽片角度欣賞
劇情片用劇情片欣賞.
當然你可以要求爽片有劇情,D角色有演技
呢D只係加分點. 唔可能話套爽片好爽,但無劇情就話唔掂.
zelda 開電影就真係J死
我想問有冇人搵到 碧姬 首歌既中文版?
人在外國,好想知佢中文版本係點
我諗好多睇粵語版的巴打都好想要,果段真係同原版有唔同feel
希望電影公司有mon po的話遲D可以擺上youtube
粵配首歌有啲位唱得好似用左auto tune 反而好頂癮
我都係咁諗
yoshi最近既紀念,係幾時???
明顯會出續集或Mario 客串.
Imax 得粵語
好好睇呀睇黎今次咁成功又留曬伏線

任天堂宇宙係咪有望
Luigi 要等二週目
爽片得個爽字咪姐係啱啱好合格
呢套嘢同The Rock啲戲差唔多level
唔會話佢唔掂嘅,但絕對稱唔上係好戲,今次影評出嚟個分反映得幾好
因為太開
講真
淨係mario嗰班人可以正常咁用人話對話已經係極大改動嚟
黑歷史嘅真人版

當年香港都有上畫

https://youtu.be/XLPLQylsylI

呢條片就講返,點解當年真人版電影會爛成咁
B講述有好多講得出名嘅演員,好幸運地「逃過一劫」
https://youtu.be/Ve26GpPDTgY
啱啱同屋企人睇完
童年回憶返晒嚟
諗起以前細個同老豆係wii玩mario雙打
super mario galaxy 粒星星
同成班fd一齊玩mario cart
我本人睇得好開心
我老豆都睇得好開心
打敗《冰雪奇緣 2》!《超級瑪利歐兄弟電影版》成為史上全球開片票房最高動畫電影

由 任天堂 與 照明娛樂 合力打造的動畫電影大作《超級瑪利歐兄弟電影版》(THE
SUPER MARIO BROS MOVIE),終於在 4 月 5 日正式於全球上映。憑藉著原作遊戲《超級
瑪利歐兄弟》系列的超高人氣,電影在台上映第一天便創下了 3235 萬新台幣的票房佳績
,不僅刷新了歷史 4 月份動畫開片的票房紀錄,更打敗《鈴芽之旅》與《灌籃高手 The
First Slam Dunk》,成為 2023 年目前為止單日票房最高動畫。

《超級瑪利歐兄弟電影版》票房驚人,打破動畫影史紀錄!

除了台灣外,《超級瑪利歐兄弟電影版》在美國的開片票房也非常驚人,上映首三日便
拿下了 1.37 億美元的票房,超過《海底總動員》(1.351 億美元)的紀錄,僅次於
《超人特攻隊 2》(1.827 美元),成為美國開片票房紀錄第 3 名的動畫電影
(冠軍為《獅子王》1.918 億美元),預計在本週末結束,票房會來到 1.953 億美元,
不過這只是保守估計,表現好的話,甚至可能達到 2.22 億美元的超高票房,
遠遠超過官方預估的 1.5 億美元的票房成績!

當然,《超級瑪利歐兄弟電影版》的全球開片票房更是不容小覷,估計在首週末結束後,
將在全球收穫 3.68 億美元的票房,這將超越 2019 年推出的《冰雪奇緣 2》3.58 億美
元的開片票房紀錄,成為全球史上開片票房最高的動畫電影!
DK一岀場 個腦就即刻自動播呢首歌岀黎
https://youtu.be/rkxqt9SVO4E
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞