港人定居申請台灣「保留觀察一年」達2000人 台灣指外媒中文網進行認知作戰造成港人對台灣的誤解 並指假投資當然要嚴格把關

535 回覆
25 Like 166 Dislike
你唔使驚 五毛繼續收 無我 你就無五毛收
又係你啲柒碌 躝啦
讀書都要最短6年啦 4年讀書 2年返香港做嘢
咁做乜要去台灣
咁都有得兜 得啦你兜撚哂啦 叻仔
有點認同個位師兄
"本身台灣就冇完善既移民法規同配套"
香港人咁耐以黎最易去最習慣嘅係移民大國美加澳
呢d唔計呢3年,本身就點心紙咁tick晒條件計下分就搞掂

比如日本呢d咁多外國人居留,但都係出名唔係移民友善國家
tick晒官方條件都未必批,同日本人結埋婚好幾年想拎個永住都要過好多關

台仔想學人收移民但本身d官僚制度廢,諗住跟下機當做幾單善事就算
點知一大班人過去先知自己唔識搞
香港人又表錯情當正台灣係美加澳
各位網友 你地自己睇啦 呢個貼入面已俾仇台五毛洗緊板 認住有咩人 咪俾人誤

再推
咁就唔好去台灣 反正台灣亦不是咩好地方 但只要有民進黨 有台灣 就可令支共唔開心 呢個就係原因
網友們 你地自己睇啦 呢個貼入面已俾仇台五毛洗緊板 認住有咩人 咪俾人誤
投資移民根本唔係對移民國家嘅社會文化有任何認同只係想呃本Passport,全球文明國家都應該廢除呢個制度
無禁止就做其實同支那人無分別

正如無標明價錢既店舖或餐廳 無話過唔比你食完就走唔比錢 不過真係做得出食完就走或者比一 兩蚊既人就….
講得啱 呢d措施只令貪官得利
用道德約束去管理公共政策本身就係一件荒謬嘅事
係咁唔鐘意嘅咪列明拎到定居後
你嘅事業至少要run多幾耐
否則政府有權收返個定居
而唔係訴諸道德、情感
話咩「觀感唔好」
仲要用唔存在嘅條文去ban/拖鳩人
台灣就係仆街,有英國加拿大唔去,仲去台灣只係自己低能
你個比喻完全錯誤嘅
投資由我將一舊外來錢放入你台灣經濟入面開始
就已經係對你台灣有利啦
就算我真係一夠時間就撤資
我筆資金係你台灣經濟入面嘅哩幾年
都係benefit 緊你台灣個經濟
最緊要投資係你到你又冇保底嘅
投資風險就我食曬
好處就你攞曬
有冇過份啲啊
移民政策從來都唔係政府同申請人簽嘅合約,而係政府單方面嘅declaration,行政部門一向有好大discretion去處理相關事務。
全世界都係咁,包括喺好多香港人眼中好開明好白紙黑字好有法治嘅五眼。
日日屌鳩人假投資、真移民
咁不如你直接講永遠唔會批人移民
睇下重有冇人嚟投資落你度?
呃人幾年時間同幾百萬資金重咁理直氣壯
國家級詐騙集團嚟屌你老母台灣省政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞