港人定居申請台灣「保留觀察一年」達2000人 台灣指外媒中文網進行認知作戰造成港人對台灣的誤解 並指假投資當然要嚴格把關

535 回覆
25 Like 166 Dislike
唔俾港蝗入侵保護台灣人緊係好劣啦
呢d口吻 同河妖差唔多 咩叫貓哭老鼠?

我唔同你半夜都趐住出貼 你繼綾 反正已有人跟爆你地d衰嘢
呢個講法已經證實係錯
投資由我將一舊外來錢放入你台灣經濟入面開始
就已經係對你台灣有利啦
就算我真係一夠時間就撤資
我筆資金係你台灣經濟入面嘅哩幾年
都係benefit 緊你台灣個經濟

有啲歐洲小國直頭取消投資移民就係見啲大陸人只係黎買樓炒樓,
唔撚係黎做生意帶動經濟,
仲影響民生(香港已經係炒樓嚴重受害地方
所以直接取消呢種方法

就算無取消嘅國家,例如澳洲呢啲而家都收投資移民收得好嚴
見到杜門膠信都知咩事
咁可唔可以話有啲法律la係台灣之後先發現
咁咪同英國野雞情形一樣囉
現實識啲非投資移民去台灣其實無事
你講果啲人如果正經搵份工可能仲快
果啲乜q歴史哥咪就係蚑那數位中介囉
聽過唔少人使咗一大嚿錢喺台灣,結果都係要轉BNO visa去英國
BBC認知作戰,即係叫人去英國唔好去台灣?
嚿錢喺台灣就係帶動緊台灣經濟啦
素哇賴教啦
塔綠班集中火力凌晨出擊
我講緊民進黨話人拎工移民資格就「惡意」撤資呢個point好廢
投資移民係要帶動經濟,咁人地真係有帶動經濟喎

依家民進黨擺明割韮菜啦
百度之子
宜家台灣買樓可唔可以申請投資移民啊
屌你九撚唔搭八
你要講歐美小國自己出去開個post 啦
馬特首係習帝之子
葡萄牙前排改投資移民政策,已經有簽證嗰班唔跟就冇得renew簽證。喺呢度某啲人眼中,應該就係垃圾歐豬國家冇口齒唔守法治,說好的投資移民明買明賣,要不是我們投資者關照你地窮撚歐豬,葡萄牙完蛋了。

澳洲都係個好例子,理論上持有188 visa三年就可以申請888 visa(PR). 我地睇下現實係點
最新公佈數字剩係去到2019-20前半年,2015-16 granted 188嘅人理論上2018-19可以攞到888。現實成功率最多只係27%,呢個數字仲要係假設2018-19 granted 888嘅申請人全部都黎自2015-16 which根本冇可能,所以現實只會更低。
呢個就係喪屌台灣嘅人口中好有規矩好有口齒清清楚楚嘅法治國家澳洲嘅玩法
https://www.homeaffairs.gov.au/foi/files/2020/fa-200100669-document-released.PDF
到底係BBC定RFI係喺香港成立?
連你自己copy新聞內容都講到明「在香港成立」

樓主自己選擇性改標題暗示台灣無中生有認知作戰,然後下面成班人隨風起舞屈鳩台灣人指控BBC認知作戰。
成件事都幾幽默
每次都係三位一體咁出貼 見到民進黨就歇斯底里咁款

民進黨殺佢全家咁款 咁憎台灣 又想移民過去

我就唔介意人屌民進黨 因為反正邊個掌權同我無關 但只要台奸國民黨俾人踼走 支共紮紮跳 我就支持

呢d 表面反共 實質屌台 正如Weliyang 所講 其實都係五毛
成班屌台嘅人係同一方向操作 有d做打手 用侮辱人方法想其他網民收聲 有d就扮客觀討論 佢地之前話自己並唔相識 但就每次一有台灣移民topic 就會一齊出現

杜門膠信在其他貼雖有發文 但佢從來唔會大力屌港共 支共 呢d就正如Weliyang 所講 佢地每個戶口都分好哂工 扮黃搞分化

幸好你話我知 佢原來曾申請過移民台灣 我一直都奇怪 點解佢聲稱台灣讀書 但對台灣的恨意就如台灣殺佢全家咁 你俾咗答案我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞