[Alonso 100 Podium] F1 2023 沙特阿拉伯站 賽後討論區 2

959 回覆
0 Like 15 Dislike
咸神之前都無揸過無力上 podium 甚至爭分冠既車
依家佢先體驗到真係鬥車 ...
臨近四張野先來做F1.5 rookie
真係辛苦晒咸狗
呢兩年部benz都仲叫有得上下po一定入Q3咁滯
你諗下大頭部GP2 engine/圖部green tractor/大舒部W01,真係有運+揸到120%先會有分
即係又可以load返低架車
除非廢除埋flexi floor 唔係唔見得垃利會走得返上去
啫係話依家嘅AMR23個concept係可以有好大潛力再做勁啲嘅Downforce出嚟
而家部RB18BRB19又可以快0.5

咁研發定RB21都得
floor height 好似係用tech reg 限住?
相反,由於Benz 波箱太肥仔所以AMR個diffuser個流量唔夠RB, 呢個亦係AMR追唔到RB既最大原來
https://twitter.com/AstonMartin_FI/status/1639932035438608386?t=jN4CPfcXxQssTqPF2uRrVw&s=19
咁如果改到個波箱/packaging嘅咪有機會快多0.5出嚟
咁既話是咪AM自主研發波箱就可以解決問題
確實AT賣既地方唔夠廣泛
法蘭西多士都話70歲前退休
佢都想,但AM而家真係唔夠資源自己造
資源老竇大把我覺得反而係新廠房未起好產能應付唔嚟

就算一張廁紙喺Daddy Stroll眼中都有佢嘅價值
貴得嚟又唔係件件好睇
直接叫Red Bull Lite算
07年,出道即高峰,當年部老麥仲勁過拉利
08年,部車仍然係爭WDC嘅材料
09年,呢年架車真係弱咗,但我記得其實overall都唔係真係咁慢,只係Brawn GP季初玩曬,RB同時開始嚟料
10-12年,呢3年部老麥都有能力爭分站冠軍 & WDC
13年,第一年去Benz,架車又係唔弱,係Vettel同RB太癲
之後成個V6T年代唔洗講,幾乎冇人挑戰到Benz
去到玩ground effect,佢先至真係揸雞車

但其實雞極有限,最多都係比上不足,比下有餘
grid girl
原來Ralf喺motogp開場前揸咗架BMW Williams FW25上場

btw Stefano Domenicali都去咗睇motogp
康打今年架車掂唔掂

啲女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞