NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
鍾生
半島酒店旁邊的某 ngo ceo 年薪係 4字頭嘎!
好多NGO都係拎善心助人光環既商業機構
第二張圖最on9,話最高三層人工佔支出幾多。。。入面全部都係小型機構,社署好似收1000萬撥款已經要公佈最高三層

是但拎入面播道兒童之家,份最高三層報告嚟睇,https://www.ech.org.hk/2021-2022-%e6%9c%80%e9%ab%98%e4%b8%89%e5%b1%a4%e8%81%b7%e5%93%a1%e8%96%aa%e9%85%ac%e6%aa%a2%e8%a8%8e%e5%a0%b1%e5%91%8a/

最高3層有3個人,分別係
1.ASWO. X1。人工89400=每月74500
2.ASWO. X1。人工68700=每月57250
3.SSWA. X1。人工58700=每月48900

ASWO,助理社會工作主任,新畢業生都做到,公務員薪級表人工point16到point33,34185到75620, 不過通常得社署醫管局可以比到頂,ngo最多去到5萬幾

第一層,個院長
75000一年就90萬,同ASWO頂薪一樣,咁院長資深,頂薪冇乜奇怪。再睇兒童院社署參考人手編制,如有120個細路,個院長係社會工作主任SWO,76000到92000, 呢間兒童院個院長只係一個max咗嘅ASWO,收AWSO人工做社署編制SWO既野,分分鐘人工已經係under grading

第二層,副院長
ASWO人工五萬幾正常,NGO一般五萬幾封頂

第三層,個社工督導
呢個應該係負責睇住嗰幾個社工,都只係SSWA,連ASWO都唔係,而48900亦未到SSWA應有既中POINT 54000,更唔好講個頂薪

就咁睇呢間機構高層唔係多,人工亦唔係多,甚至乎畀少咗。 垃圾記者淨係睇表面數字咁都有得講

個院長得76000
一級物理治療師個頂已經有76000
護士長都係76000
醫院有一大堆治療師同護士長唔拎嚟講?

教師唔升到max都係76000,仲有一堆主任係上面
公開數嚟, 呢啲機構一年有幾多社署撥款,總支出幾多,有幾多項目做緊,呢啲全部都喺年報同網站公佈

香港最大係東華,無良局,明愛,聖公會
所以除左動物機構,其他機構賣旗一定直行直過眼尾都唔會望
啲機構服務有兩種,政府津助同非政府津助。 政府津助即係社署整撥付款畀錢, 經費應該係充足。

非津助就係個機構自己負責個項目支出, 啲錢嘅來源可能係基金收入或者籌募收入, 再唔係就係服務費收入。 咁呢啲收入通常都唔會好充足,所以就點解出現要問人捐錢。社署又規定津助服務嘅錢唔可以拎去補貼非津助服務,捉到會有麻煩。 雖然都有啲暗啞底嘅方法可以幫下,但係都唔幫得幾多, 始終係要靠人捐錢或者搵基金

所以睇下賣旗嗰陣個機構張海報,通常都會寫住啲錢攞嚟做乜,通常就係呢啲非津助嘅項目
叫小朋友星期六日出去賣旗 0成本
呢d 一定係違反聖經教導

落地獄啦聖公會
訓左幾耐。捐錢嘅人一直都係傻仔
賣旗只係做樣扮下野啫,收唔得幾多錢,但點都要做,當做宣傳。最大舊收入係有錢佬嗰啲捐款。所以佢地都唔太care市民捐唔捐
小弟唔識嘢
其實ngo 係咪唔駛公開條數?
我寧願比錢比稅係幫有需要既人,唔係出糧比員工同CEO
所有NGO 都係呃錢
仲要扣稅
通常係有錢家族RUN. 有大生意
開間NGO 比老婆RUN逃稅
捐款唔多,點出呢個人工呀親
跑數跑得多,佣金都多D
成日收到無國界醫生,東華呢啲ngo叫人捐錢,原來CEO人工咁鬼高,捐錢等於出糧比佢地
原來籌旗係籌緊年薪
動物機構掠水勁過ngo 如果講比例
一蚊都唔撚比呢d啦
咁香港平均人人係咪都係CEO呀?
好回覆要推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞