NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
唔算係

因為管浩鳴 喺 NGO 既身份只有兩個
聖基道兒童院董事會主席、香港聖公會福利協會執行委員會義務秘書
又係度spin
做就低層員工做 錢就高層袋 咁你都gur?做到信撚左邪教咁
屌你 而家講緊有限米下你高層影響到低層待遇唔好甚至被剝削 有冇咁難明
你勁有獨立思考
多數私人/公營高管跳入去
閒閒地孭住社會幾個銜頭.
唔係普通打工仔紅褲仔話上就上到
值錢在人脈關係 同管理經驗
話唔賣旗唔捐錢果D真係唔好睇得自己好重要
你果度養唔起人地
https://www.kantahara.com/entry/salary-of-NGO
日本NGO年薪平均用Yen計同香港數字差唔多

2017年最高年薪1000萬yen用十算計都係100萬一年
https://www.fundio.co.jp/blog/10million

人地日本又係唔洗做?
捐錢個時話係用嚟幫人,到自己有需要嘅時候又有邊個幫?有多餘錢儲嚟自己用唔好dllm
NGO用低於成本提供社會服務,所以要人捐錢
啲管理人員係員工,點解要收得比勞工市場低先?
幫有錢人做免費奴工 笑死
千個學生一年返二百幾日學
十幾萬會員每年出幾多次event? 人次幾多?
好多ngo拎政府funding, 我有納稅都唔可以屌?
中學唔去又有後果
個袋太輕又唔得
籌錢黎出糧
咁你應該掙取多啲撥款比NGO出糧比中下層員工啦
間ngo可以免稅同籌款有特權,同個CEO管得多人要出多人工有咩關係?
做足一年都買唔到層樓
即係計人人工就要同私企睇齊,計收入就話要人無償捐獻

比你贏兩次
啲兒登仔印象中個個manager都係冇嘢做
唔同人有唔同意見
有咩問題?

你覺得公道
人哋就要覺得公道?
唔支持你就XG人
因為你係慈善機構,大眾捐嘅錢係比你用係社會服務到,唔係個人受薪
嫌人工低咪出返去私企做囉,
again唔係話減低層至中層人工,係只減你高層
根本兒登先係最反資本主義
最好人人一樣咁慘
掃地人工同CEO一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞