NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
不如你睇下HA啲網絡CEO幾錢個月
大家都係政府比錢
個啲高層 其實出席活動 晚宴最多
可能係公司仲少過一半
正….大家比心機交稅
支持捨己為人
咁咪係囉
NGO最肥嗰個,得300萬
咁你不如list出黎比大家睇下到底有幾多錢落到需要幫既人手上la
管100人 管1000人都好
唔會係最高層果一位管哂
佢下邊會有好多第二層 第三層
可能呀最高層連某d第三層management 既人個樣同名都唔記得

所以佢唔會直接管1000人
只會管最上層果幾十人 然後果幾十人再管下面 各施其職

唔係話睇低ngo高層 而係作為ngo 既最高層一個人就拎左14 %既經費出糧係好難接受

咁佢對落幾十個 一百個 高層又拎20%出糧

剩低真係去到受助人得番幾多錢係值得深思

唔係一句話 管1000人呀 全部都係唔同專業喎 就可以解釋到佢份人工佔總經費咁多%
管得多人就要收多啲錢
你社福非牟利機構黎嫁,唔係apple amazon呀
真係唔會再捐錢比啲ngo 肥上瘦下
其實你講緊乜?你講預咗蝕錢唔係計埋捐款咁計乜?佢收入除咗捐錢同政府仲有其他咩?批咗個funding最後使突咁唔執粒係乜嘢
NGO税都唔撚使交
又唔撚係productive
邊個坐都一樣
點解袋咁多
下面有啲都好肥
護士、治療師人工同出面一樣,再加津貼、13個月糧、約滿酬金
計埋高過HA,壓力係HA 十分一
建議你都過嚟一齊做
敢唔敢講多少少 俾下證據比下細節睇下啲捐款用咗喺邊呀
人脈夠多,主要任務都係叫人捐錢,大把有錢佬政府funding 要使錢,點解俾你唔俾人,就係要關係好,氹到幾條固定大水喉,郁下就搞到大型活動滿足下班善長人翁
真係痴撚線
以為自己真係做緊善事
HA好撚大粒
可以屌翻DH轉頭
其實有錢佬捐錢都係避稅
呢啲組織自己圍內玩
呢啲耶教ngo開數都咁
平時班牧屍教會條數收埋你話有幾多
自己袋就話貪姐,幾年換下電腦又畀你屌
你知唔知幾有錢先可以幾年換下電腦
社福唔使交稅 仲有好多資助
我哋質疑佢人工又要俾人屌
我以為佢哋先係應該要幫嗰啲人
你睇人地外國d政府部門分分鍾仲用緊win 7甚至xp
個問題係d野全部冇壞
就因為係夠期要fing 錢所以要換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞