NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
公營機構用乜software要年年換新part咁把炮呀
你做3d rendering剩剪片呀?
呢12間責名
我一定一世都唔會捐錢畀呢12間野
連登仔:點同呀,NGO唔應該賺錢,應該免費做義工
醫、社:每日落手落腳照顧最有需要嘅人,照顧佢地身心社健康發展

教育:淪為失敗教育政策吓嘅劊子手,每日諗唔同方法、十幾樣功課壓迫學生,迫到學生精神健康有問題、害佢地無時間有正常社交
頭6有幾間都有規模過千人嘅機構,反而第二個表先真正肥上瘦下
NGO有其他收入 當然主收入係政府同捐款
批左funding 使突係弱智先做到
唔識就住用
唔關事
政府無啦啦批換電腦
邊個決定點用錢?
換電腦你又assume人換張3080畀佢哋,真係on99
上面話xp win7,無再support更新你唔換新仲咁自豪
爸媽 親戚關係 八達通
無計,連登太多打工仔靠政府條水開飯
你睇班MPS撚就知呢班人嘅氣焰有幾咁囂張
假如真係完全privatised,冇咗政府包底,份糧隨時得返依家嘅5-6成
仲要未計用公數埋單嗰d 錢

以連登仔邏輯

大陸啲官收你一萬幾千人工一定係為人民服務

講真呢啲position, 佢收得低人工你仲驚啦
灣仔NGO 同銅鑼灣NGO 又唔同嫁啦到時侯
NGO係幫人,有人工收已經有問題反智,仲要收咁高人工,得香港先會咁,something is wrong
無人話過校長人工唔過高喎
不過反正而家都殺校潮

同埋學校唔似ngo咁連point都俾唔足
我覺得收幾千蚊先正常,依家係幫人,唔係賺錢返工啊
呢句唔太啱
有人工收已經有問題反智
咁無人會做架喎
幫人啊,唔係打工仔
幾時見過做義工有錢
Push
唔知班人做NGO係因為愛定責任呢
咁義工只係工餘時做
但啲個案家暴自殺生病唔會擇日,
等你得閒做義工先家暴自殺同病
咁咪需要全職員工囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞