NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
個CEO都係打工,係個board請番嚟
講到個CEO係個founder咁
NGO最有心做個班就係義工企喺前線火車站企十幾個鐘拎幾十蚊捐款個班

對上嘅有邊個唔係為錢
邊度嚟嘅道理都係一樣
減咗人工之後,有實力嘅人就會走
個機構就會run得無咁好
到時咪又係俾人屌點解咁大間機構run得咁差

知唔知,政府撥款嗰筆錢,政府寫明嗰筆人工,就唔可以做其他野
一係派落去比班細,一係高層食,不過都係班董事決定
正正因為 社署規定, 所以每年先有依份最高人工CEO 既人工出爐
但啲人永遠唔睇埋啲 NGO 每年都要出既年報/ 財務報告
嗰度列明哂佢地啲錢係點嚟, 點用, 提供左咩服務
但可悲既係, 99% 既兒登仔, 睇都唔睇, 就憑佢地喺「報紙」接收到既訊息去老屈人地 判評人地

依樣先係依一代XG人 最大既問題

佢地口口聲聲話自己同班藍屍唔同
但結果, 佢地都係同一類人, 只係佢地政治取態, 顏色唔同 only
慈善係一場大生意
以耶穌之名,撈到滿肚腸肥?

真正受害者係耶穌。但被千嘅老襯唔算(一個願千,一個願被千)
同啲濕鳩副局長一鳩樣啫
啲副局仲要全部廢嘅
校長唔係咁容易自己食funding
NGO高層可以
CEO salary 要比政府review
咁都有得嘈
望住你就真係可悲

講嘅嘢0內容
一味喺度黃藍勒索
睇得出你真係做ngo 你完全喺個類人黎
是但google下
咁你貼啲出嚟未?
我就貼左聖公會個admin cost係less than 5%個支出
馬會點同
CEO 應家柏4000萬添
屌人高層掠水又唔講下點樣唔經呢啲組織幫窮人
無晒NGO唔通你落街直接畀錢個執紙皮阿婆咩
比錢出糧果個都未出聲投訴
話自己有交稅果D衝出來無知
賣旗捐款知道自己柒, 原來只係佔機構收入一部份
然後用自己有交稅為論點繼續拗落去
公務員PO又話自己有出稅
去到非牟利PO又話自己有出稅
原來兒燈班友交咁多錢出來養到咁大棚人
真係失敬哂
唔好再理佢, 你睇下佢 history , 佢引戰狗嚟
佢專留一啲留言係引人屌返佢, 然後佢就繼續再留更多
一蚊都唔會捐
無捐錢好耐
認同呀
大把醫護都會去NGO做
治療師唔洗讀master都升到一級治療師
護士好多post都唔會似HA咁,做錯野真係會死人
NGO最多都係跑下數,人工同HA一樣,分分鐘因為留住班醫護,有時仲有雙糧
咪似你囉
成個支那狗咁

個個post就屈下人
一年subvention億億聲,為左嗰百幾萬請過個CEO仲要渣啲
連登仔做生意
得清潔喺受連登仔專重
但係新聞個個年薪唔係依張表到
依張表係講緊一般職位
其實NGO嘅regular funding多到嚇死你
大部份funding唔會同前線講
真係需要前線幫手用funding,先會通知大家

淨係講高層同供應商之間嘅回佣,已經賺到傻
神父都有枯枝

你睇下聖公會果個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞