NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
其實呢啲人情世道嘢宜家啲家長有冇同啲子女講
點解上討論區好似教仔咁
咁咪顯得你低智 唔明佢講緊咩野囉
又秒左班Child登狗
咁明愛個廁所邊個出錢洗?
良心特首 收咁低人工
你講緊低層
我講緊高層喎

又偷換概念,而且ngo肥上瘦下問題都好嚴重
成日啲社工都唔足point
ceo就高人工
如果佢哋睇左個financial report有concern/疑問
歡迎佢哋問番個機構
其實佢哋整呢啲都好辛苦
有人睇應該幾感動
如果佢將人工低啲,分俾前線員工加人工
我就ok
70幾%-80%洗咗落人工到得返廿%用返落慈善到
咁都叫秒你也是Child登狗
ngo服務緊人係事實,但佢地班高層搵勁高人工都係事實,兩者冇衝突架
其實如果同一筆人工開支
高層減番兩成人工
啲人工俾前線姐姐,俾社工升番足point

咁我係ok

睇唔過眼個位係肥上瘦下
同正苦一樣
咁又太on9喎
ngo唔係淨係派飯,你估林二汶入果個邪教咩

ngo有請治療師護士社工做問題個案
咁呢堆人收咗人工係有做service

所以數字上咪洗咗落人工度囉
又太on9喎
咪話做乜唔屌政府批funding囉
你啲回覆小學雞到我引用你個段文字有咩理據可言?
我正正係指出你嘅邏輯問題,有做野=拎幾錢年薪都冇問題,所以先問300萬年薪合理性係邊?你話管理項目我同意,但係社署助理署長全港某一範疇(安老、兒童福利)都係呢個水平,咁叫唔叫合理?
仲有,有好幾間NGO一個人嘅薪酬佔全機構10%,想知咁樣都叫合理?
俾埋資料你
//懷愛會服務總監年薪123萬元,佔機構薪酬總開支14.2%;中華錫安傳道會社會服務部總幹事去年總薪酬達120萬元,則佔10.9%;中國基督教播道會-播道兒童之家最高層職位總年薪102萬元,亦佔全機構上下人工8.7%。//
公營機構用垃圾電腦都好自豪,慢咪又係你市民啲服務慢
政府人工不嬲不合理
知唔知關我撚事咩
非牟利機構,自己做高層就暴利
咁仲叫乜非牟利?
上面成堆留言仲話同私人公司比
乜私人公司係非牟利咩
接受政府支助既機構CEO劃一月薪十萬
相信資源會運用得更理想
有冇諗過一間中小學
60個老師
睇1000個學生唔夠
副校長正校長都有過百萬年薪
幾時要檢討埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞