NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
一般人捐錢係諗住捐比有需要既人
唔係為左製作工作崗位 養班19幹事
10%抽出黎做"行政費"
剩低90%就會俾個中心決定點用舊錢
90%入面有幾多係用落人工度就唔撚知喇
又幾好笑既
你好似講到你否定佢地就有哂理據
人地講句公道說話就無理據
明既, 當你地扮盲 , 扮睇唔到人地提出既論點
你地咪可以繼續無知, 繼續9up 囉
淨係佢地管理 千幾二千人, 做緊 100 - 200 項project
咁都唔叫唔合理, 咁仲有咩好討論啫
都係嗰句啦, 你地要繼續畀啲傳媒帶你地風向就隨便
但唔好以為個個都會好似你班友咁撚無知
//NGO最有心做個班就係義工企喺前線火車站企十幾個鐘拎幾十蚊捐款個班//

個班係撚義工
係啲Ngo 搵外面公司請人返黎做架
N年前暑期工都有in過

個班企係外面 唔知做乜撚 叫人入錢入錢叫有心
管理層好大工作量定好辛苦
老實講 又無業績壓力
我就覺得好撚悠閒 所以唔值
咁不如下面D文職、司機位份糧拎埋出來
反正一個月都係出萬幾蚊, 2萬蚊咁少 又唔夠生活
非牟利機構, 大家返工都係幫人
以下是確保高層管理人員的薪酬是合理的幾個方面:

1. 考慮市場標準:應該參考相關行業或類似機構的薪酬水平,以確保高層管理人員的薪酬具有市場競爭力。

2. 考慮機構的規模和預算:應該根據非牟利機構的情況和規模來確定高層管理人員的薪酬水平,以確保薪酬是合理和可持續的。

3. 考慮高層管理人員的經驗和技能:高素質的管理人員可能需要支付較高的薪酬,以吸引和保留他們的人才。

4. 透明度和公眾信任:高層管理人員的薪酬應該是透明的,並且應該報告有關機構管理人員的薪酬和福利的資訊,以便捐助者和公眾能夠了解機構的運作情況。

5. 比較和審查:應該定期比較和審查高層管理人員的薪酬水平,確保他們的薪酬是合理和可持續的。

總之,透明度和公眾信任是確保高層管理人員的薪酬是合理的重要因素之一。機構應該將公益使命和社會責任放在首位,確保高層管理人員的薪酬符合機構的價值觀和使命,並且報告有關薪酬和福利的資訊,以便捐助者和公眾能夠了解機構的運作情況。
班幹事交遊廣闊 同啲有錢佬拍下膊頭就r到錢架啦
我哋啲蟻民格局咁低 有咩資格comment
NGO高層及其子女助養計劃
有份買六合彩都有得屌啦
我都係跟佢地條rules 咁講
冇話關高層年薪事
係講下ngo內部fing錢買多餘野多過真係用落佢地d服務對象度
幾錢人工
CEO 出幾多人工同管幾多人,有關連性但係主要睇佢對機構個價值

但係ngo 叫得非牟利團體,有正苦資助,免稅,可以募捐呢啲特權,所以唔可以同私人公司ceo直接咁比,因為ngo係攞左納稅人既錢,私人公司完全自負盈虧
萬二蚊請到嗰壓得住班細嘅人
NGO所有做嘅野要跟程序,連炒個人之前都要搞一大場龍鳳先可以郁佢,如果唔係比人屌返頭
冇咁上下經驗真係唔洗諗住係ngo做管理層
dls間間勁多資產
無業績, 一睇你又唔識 又露底
知唔知個個月年年時定期要交report數上社署
D report多到嚇死你
你試下條數少左, 睇下點
不過你話業績同錢銀有關係
呢D又唔計
機構真係冇牟利
佢做report?
咪又係下面做
嗰啲係國際NGO
本地NGO洗撚請你…
政府出錢嫁
你都on9

啲NGO每年cap緊幾多水你知唔知
幾多面子工程你知唔知

如果佢哋係真係正常用錢
幫到有需要嘅人

最高管理人員拎呢個人工好make sense

是但係香港啲NGO唔撚係嘛
ching , 佢永遠都知自己好撚柒架啦
企火車站叫捐錢嗰啲 咪就係月薪15K 16K , 叫人月捐年捐既 國際NGO 囉
佢仲要話人地最「用心」
佢自己柒到咁, 都唔知 , 仲要成個 post 聖人口吻咁, 學人挑機
block 撚左算啦, 引戰狗一隻
根本所有行業都要錢去run
講善心死得人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞