NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
True 教會都係
捐錢等於on9
D大型ngo政府一個月落既funding都幾千萬
洗撚要你地捐錢
非牟利機構
政府d錢又係變出嚟
垃圾站掛幾幅畫都俾班官屌到收翻 會信班鳩層為市民做野?
各大嘅Soc Sci/ Soc Work要去NGO做no paid intern
每年都有一批免費員工
淨係識講咩乜柒而家有人逼你捐咩
逼啲細路出嚟幫手籌旗做show又唔提
唔出又向家長施壓,又扣分
樓上班NGO撚仲講到理直氣壯咁
夠膽你地下次籌錢果陣
舉個牌寫住捐100蚊只有5蚊會到受益人手上
睇下仲有無人肯捐比你
你個腦係咪有事

家陣你間公司賺錢?
你拎納稅人funding ja on9

你同匯豐ceo比?
人地年報一年稅後利潤幾多?
一間小學既小朋友賣一日旗夠唔夠佢出一日糧
你捐唔捐都無所謂
正常本地NGO啲人正都唔係捐款出,全部政府出
除非一啲非資助項目,有啲係服務使用者比錢,比如有啲兒童訓練中心,做一次感統治療,45分鐘收$750,不過大把家長book,唔驚冇生意
一係由馬會、其他慈善基金課水
你捐嗰啲錢,可能夠買一條毛巾
咁即係annual report做假數啦
快啲爆邊間NGO我去報icac
咩咁低人工
係冇人工

呢盤生意就係利用人嘅善意去搵錢
一個願打一個願捱
香港咁閪 生個仔出嚟俾人奴役
有貢獻唔等於拎任何價位嘅年薪都冇問題,係咪佢地千萬年薪都因為有貢獻所以叫合理?
不如你講下管理層憑咩年薪可以去到二百幾三百萬,佢地人工回落合理水平,唔係有更多資源可以幫助弱勢社群咩?
幾錢年薪先叫合理可以討論,但拎住200幾萬嘅現況一定唔合理
老闆有鬼野做咩,請個萬二蚊文員仔黎管住班專業人士咪得囉

btw 啲人工剋返黎架喎,最好連你上面果堆專業人士都出萬二人工好啦
係因為佢哋日撚日打住普渡眾生嘅招牌先係咁嘅反應
Icac
Ngo內部fing錢豪爽到乜咁
電腦呢d 3,4年就換一次 間唔時又成個office裝修下
每年唔fing哂d錢 下年政府就會cut funding
果兩隻NGO狗就快spin到用納稅人既錢黎出肥糧係理所當然
政府錢未即係納稅人錢
咁關高層年薪乜事?你屌政府批funding求鳩其好過啦
上面有隻ngo撚話你交咁少稅冇資格comment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞