NGO高層年薪曝光 聖公會福利協會總幹事年薪312萬 再成高薪王

679 回覆
335 Like 19 Dislike
年年有annual report
其實對比返一間管理過千員工嘅公司個CEO拎10幾20萬月薪其實好很少,一個校長人工已經同NGO高層差唔多
好人好事要宣傳吓
咁史高斯有冇捐人工比個球童?
NGO根本就係一盤生意
政府撥款俾mid point,連mpf、替工津貼
仲有一大堆恆常funding,幾個月俾一次

食差價,先有錢出糧俾高層自己
thats why高層只會請自己人,費時比前線知道自己呃飯食

自己開公司,用funding幫襯自己agent

成日講到機構唔夠錢、乾塘,實際上都係寄生蟲呃納稅人錢
唔會太高喎. 我就咁睇20零萬一個月, 仲少添
起碼40幾萬先叫合理人工
D錢點用 自己上去人地網站財報睇
一間NGO支出你知唔知有邊D部份
比你上去睇下財報睇下
講來講去捐錢賣旗, 睇你都唔係好識
咪係囉
仲未計sgm拎足糧
Swo出到去mid point
同埋有啲仆街機構係出aswo mid point做swo位
一個sgm幾歲升到? 一個swo幾歲升到?
Sgm最多咪管十個老師
仲有啲sgm唔使管人 純教書+行政
Swo管既可能係幾個單位
要supervise社工 護士 治療師
可以繼續比錢養佳仔深山身心煎熬地打機同養管牧師,我感到好榮幸
普世都知道捐100得1蚊去到受益人身上嘅組織都有人護航

是但google下文獻都知
再唔係就落火車站行個圈啦
CHing 可唔可以井多d
但都高唔過社署助理署長

好合理呀
NGO入面啲PT、OT、ST、CP都差唔多成8萬一個月
大老闆人工淨係佢哋double,唔過份啦
點解咁好笑

既然大家覺得NGO中下層員工人工低
點解唔係爭取多啲撥款去出糧俾佢地
而係減其他人人工?

如果清潔阿姐話自己人工低
係咪就要減文員仔人工?
你冇用過啲NGO服務你好彩
好多人,長者,physfically/mentally challenged係好須要呢啲NGO
唔好用NGO冇幫我嚟nullify佢嘅價值
月薪30萬,減半都仲有15萬,減咗個15萬直接拎去用係社會服務唔好?
咁你咪辭職睇下有冇人應徵囉,你d腥港同胞即刻做爛市都仲得
捐你老母
呢個list某ngo,舊年連續放左40幾日AL,仲要係疫情變化最忙嗰陣
首先你要諗下佢地d人工係邊度黎
自己靠食慈善飯
咁我諗好多兒登就要出番去了
主席收皮啦
唔會升機構staff
只會升自己識或者信得過嘅人
否則自己用indirect方法食funding俾人發現
宗教又好, 慈善又好, 講到底都係生意, 食多食少分別, 無錢無人會做,
有人同你講無收錢你都唔好信, 免費先最貴

最緊要資訊透明,到最後都係有人受惠, 又無人迫你捐, 係度嘈咩呢
瀨就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞