英國更新《安全、國防、發展及外交政策整合評估》 三提香港 將BNO簽證定性為歷史承擔!

465 回覆
315 Like 5 Dislike
所以我嘅立場係BNO visa畀返一條path你去英國生活加獲得英國公民身份已經係你所講完成緊當年冇負責嘅歷史責任。所以你本身唔係英國人,係英國殖民地人,你要經過一啲步驟先變英國人係應該的。
俾幾皮嘢都叫奴隸散銀碎紙都睇得咁大,可想而知你係幾咁窮

隔離波台樓台財經台好多人蝕既錢都唔止咁少啦
望到成堆當年港英政府精英今日咁奶共,唔俾所有香港人自動變英國人真係最明智
可能佢老母喺唐人街洗碗
認同,我唔想英國都有廣東話藍絲廢佬。
我希望聽到講廣東話嘅人都會覺得大家係同一條船嘅人,一齊blend in緊,可以守望相助,而唔係喺香港咁assume咗大家係敵人先

不過事實係都有好多仆街過咗英國,藍黃都有仆街
提子國殖民地唔係咁
英國其他殖民地唔係咁
幾皮嘢可以篩走班連少少錢都無又無心擁護自由民主普世價值既藍屍之餘,又可以係一個證明個政府唔會亂洗錢,政府亂洗錢後果就係要加稅,無人想白交咁多稅
提子國同英國本身係世界嘅角色唔同你就無謂比較啦。。。

英國其他殖民地我估你指gibraltar同falkland islands,但嗰啲係白人嚟我唔知有冇地方唔係白人,人數多,有大國想爭,而仲係英國殖民地而且擁有bc或同等地位。
一步步嚟啦
由冇到有
由有到易
值得 push 嘅
點唔亂洗錢
剩為左哈利呢條撚屌都唔知白駛左幾多人民血汗錢
聯合國有殖民地嘅相關條款,雖然提子國同英國喺世界角色唔同,以當時英國國力,英國唔敢得罪強國,但你話因為咁唔好攞嚟比較,咁唔係咁公道
至於其他英國殖民地,你講嘅其實又係因為種族同政治形勢,唔係法理,都係唔公道
依個係當年王室將權力交俾國民既deal嚟喎
脫離左之後果啲
佢仲係我都話佢係成員有right and duties
走左仲日日搞搞震又呢樣果樣
甚至新聞話同佢為左保安打官司都駛唔少錢
但始終係源於當年既deal,政府唔可以無信用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞