英國更新《安全、國防、發展及外交政策整合評估》 三提香港 將BNO簽證定性為歷史承擔!

465 回覆
315 Like 5 Dislike
傾中英聯合聲明係80年代
300萬排bno係90年代,你要搞清楚時間,用返當時嘅社會局勢考慮決定先公道。

其次你話保住英國地方,呢樣本身從英國嘅角度,香港就唔係英國地方(你可以話九龍港島係,但租咗新界後英國統一處理3個地方就冇再打算分返開港九同新界)。

當時嘅社會現實就係香港人唔當自己係英國人,英國人亦唔當香港人係英國人。咁大量嘅bno香港人聲稱自己係英國人呢件事係近10年發生。

上面所講,地唔係英國嘅;畀公投係可以搞清楚人係咪英國嘅,但鄧小平話公投就會攻打香港,而80年代香港人係冇英國人身份認同。你只係looking from the hindsight覺得屌而家中國咁專制,英文佬推人送中。但當時under that circumstances中國係改革開放緊,西方都相信中國會係未來嘅朋友。

就係咁。你可以繼續moan about uk being a jerk,但你都只可以申請bno visa,或者繼續留喺香港仇英。

唔係verify我上面exact statement嘅source,但呢篇論文有反映當時香港attitude towards british

Florence Mok. (2019). Public opinion polls and covert colonialism in British Hong Kong. China Information vol33(1)

2017年DSE歷史科
你上U.K. Nationally個頁睇
成堆BN(O) 2003年已經直接比英國nationality 就係無香港,仲要交五年錢先比返你本身應該有嘅嘢你
我認為呢種態度亦可以解釋點解大量人想維持現狀,就係apolitical,i don’t cate,唔好阻我開飯。直到過咗8964先開始驚,但中英聯合聲明係1984簽咗,70年代已經做緊社會研究。70年代香港人唔覺得自己係英女王嘅子民,70年代嘅香港人係中國人,只係香港嘅生活好啲所以落嚟香港。
70年代你話我聽有冇香港人關心香港未來
第78頁有講self identity
Sorry我冇做研究,我唔知有咩pressure group同埋佢哋嘅主張係咩。等其他巴打講

以我所知,香港人係8964後先突然關心社會,which同我認知嘅香港人好相似,我唔surprised
唔係我覺得,而係英政府覺得
咪打稻草人。

我成個論點開頭係講緊「英國政府喺當時嘅情況下冇誘因/道德原因向80年代嘅香港人提出公投」
香港人冇英國身份認同,邏輯學上唔等於香港人算認為中國人。但我提出嘅佐證證明,香港人係認為自己係中國人(你就當我係得上述論文好弱嘅論據啦)。而政治現實上,香港人失去英國政府後,中國係會強迫你做中國人,但唔會強迫其他喺香港嘅民族做中國人。
所以至少喺身份認同呢一點上,英國人並沒有保護香港人(黃種人)嘅義務,更冇原因為咗唔知係咪英國人嘅香港人而去承受被鄧小平打而同中國交惡嘅風險(taking into account中國當時有希望成為將來嘅朋友)
你睇我下面回覆
識唔少老啲又有了解咩事既英國人都會內疚將香港送去中國
你就用香港人身份幫佢地講埋冇義務保護香港人
成日loop呢個民調
但係一個冇實際行動支持嘅聲音有咩意義?
如果果代香港人真係有決心同行動力去反對回歸
件事真係可以咁順利?唔通港英會幫中共攞tg射香港人咩
當事人都放棄自己權利責任同外判自己個腦出去
有咩資格blame英國人?
內疚係emotion,政府外交唔係講emotion。公投係putting hong kong at the risk of war 而且係一場好可能輸嘅戰爭。
冇,我搵過其他學者嘅research paper which我而家冇database唔會再搵到。

再者你講嘅居英權問題應該係後過香港前途問題。佢講緊英國人只有一係97前直接全港轉bc/畀公投香港人先叫公道。我就提出香港人冇強烈意慾成為英國人,極其量只係apolitical,因而英國政府當時冇道德責任畀公投。

利申:我覺得英國政府有道德責任喺2020後畀bno visa
總之自己做先就係高人一等咁
乜柒都搵位挑剔啲遲過自己既人就好撚有優越感
真心戇撚鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞