英國更新《安全、國防、發展及外交政策整合評估》 三提香港 將BNO簽證定性為歷史承擔!

465 回覆
315 Like 5 Dislike
我覺得公道係應該考慮雙方利益(香港人同英國政府),taking into account所有現實因素,唔係剩係我有著數先係公道。

鄧小平話英國畀民主香港或者想留住香港,老解就會打落嚟。假設英國真係畀香港公投,鄧小平真係打落嚟,其實英國佬係未必守到香港咁最後只係香港人即刻做中國人,英國佬又要同人打,雙輸。冇理由咁樣先叫公道。
咪就係
6 4比例
真係咪話贏硬
大個諗住幫吓英國immigration solicitors lawyers手賺吓同胞錢,點知有bno visa,賺都無得賺
當時應該冇考慮給予bc,給予bc對英國人都唔公道。如果係要公道我覺得只有公投係英國政府當時應該要做嘅事。

但你要考慮90年代經過64都好,香港社會好強烈嘅聲音係要民主回歸(即係匯點嗰啲人),英國同港英政府嘅調查所得(冇source sorry,但以前讀書寫論文有搵過)香港社會普遍嘅身份認同係「中國人」大量拋離「英國人」。當然有部份係「香港人」,但英國人係最低。

你係英國政府點解會考慮畀bc「中國人」?
推唔甩呀,所以而家咪有bno visa
民主回歸係司徒老賊啲屎忽鬼暗共吹出黎
當年普遍係希望馬照跑舞照跳唔回歸繼續英治
係已成事實中共又識做戲扮真係俾你基本法自己港人治港唔影響生活先慢慢信左司徒老賊啲大話
唔係又點會有8-90年代移民潮
作為一個移英撚,我最憎就係移英撚
https://lih.kg/3324663

睇下呢個post, 講到 2021年就係最高質, 打後來果D 就全部垃圾
華人基因就係總有呢D 賤種, 遲過自己去就要睇低人, 自命老屎忽好威威
個陣有做民調係話想不變 繼續英國管治
我呀媽個陣都話個個都想係咁
屌你老母吹到民主回歸聲音好強烈
但又人人都講97大限
人人都諗方法移民
5-600萬走左幾十萬出去
但社會上大聲嘅就係民主回歸,支持英治嘅人可能就算多,本身都apolitical,對於社會參與冇興趣,冇辦法喺official渠道反映出嚟,而出嚟擔大旗嘅係匯點
仲有錢搵先算
可能佢搵既係90年代中到尾果啲source
果段時間俾司徒老賊班友日吹夜吹
政治上面班人唔係曾鈺成梁耀宗果堆
就係得司徒老賊一系既泛民
俾班暗共拎晒追求民主力量政治資源
導撚晒去民主回歸抗共呢條黑路
你自己睇下樓上既source先
一路以嚟既民調都唔係民主回歸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞