英國更新《安全、國防、發展及外交政策整合評估》 三提香港 將BNO簽證定性為歷史承擔!

465 回覆
315 Like 5 Dislike
佢講得歴史承擔,咁確實唔似會cut,到時cut嘅又俾人話,「吓,唔係話歴史承擔咩」?
BNO本身已經唔接受新申請,即係死一個少一個,咁其實變相已經係日落條款。
不過never say never, 可以走嘅就早走好過遲走啦
你估係某國咁講兩句就變歷史文件咩
最起碼BNO Visa政策有一段長時間都唔會改變
感覺到定義咗有班係「想聯繫」
暗示另一班係「不想聯繫」
直接變BC 咪有位俾中共入囉

另外,你係去英國,無論你係BC/BNO你都係會去

你係留港揾錢,你拎住BC都唔會去啦
認同你第二個point

第一個point 會成立,如果BNO visa 係一個普通移民簽證嘅話
係都唔會咁快
仲有BNO holder坐緊
照計唔會要佢哋出到嚟,「吓,冇咗BNO visa嗱?」
我覺得英國會跟英中聯合聲明,到2047,五十年為止就落閘。
As of December 2022, we have approved 153,708 applications from British National (Overseas) status holders to live in the UK, reflecting our historic commitment to those people of Hong Kong who chose to retain their ties to the UK.
Exac7ly

以其人之道治其人之身
中國之前嗰排一直扮妥協繼續搵錢 但係講嘢同實際行動係兩回事
而家英美已經學識咗用返呢一招對付中國
其實已經間接係bc
香港都要住七年先有身分證
留得幾多年
仲有幾多水?
有邊個民主大國係唔需要『坐移民監』?
除非你係李嘉誠啦!
無計
依家就俾BC
仲係香港嘅就無得走
Keep住個visa到2047個聯合聲明真係完咗先算
呢句可圈可點

暗指無申請 BNO VISA 既人係 choose not to retain tie to UK
100分
求置頂

當你收得97後 18歲以上就唔係日落條款啦
97後就算父母過左身但有過BNO status都可以申請
唔存在你話死一個少一個
有撚承擔咩
成日想落閘個啲正仆街, 自己走咗就想人死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞