《蟻俠3》負評如潮,編劇坦言:「我感到很難過」

599 回覆
139 Like 40 Dislike
Ms Marvel同shehulk咪又係大把人鬧

sorry, Ms Marvel好少人鬧, 因為冇人想睇
呢個真係bug位嚟,好似個精神病醫生帶成班精神病痴線佬返屋企醫佢,但又冇拘束由得佢哋周屋行同你屋企人互動

之後其中一個去廚房拿起把刀斬死你阿媽先嚟喊
M記蜘蛛俠反而我覺得最柒第二部,反派個動機根本on9,佢又知im比副眼鏡蜘蛛俠?

話就話其他英雄唔得閒先搵蜘蛛俠,吓如果咁啱有任何一個英雄得閒你個plan咪死咗,成套戲為反轉而反轉,完全冇logic
蜘蛛俠3帶成班反派返屋企,某程度上都係同蜘蛛俠2一樣,為咗劇情推進去佢諗個方向,d動機同方法監粗咁嚟同將角色降智

睇嗰陣可能唔係好覺,睇完靜靜地諗設就會覺得屌呢個plot直頭on9,咁都寫得出嚟
Strange 2起碼都有穿越平行宇宙睇吓
Thor 4睇完完全冇印象
呢啲純粹係lazy writing 即係為左要三代大集合去求其夾硬咁寫
唔算係bug
近年好多時大家都鐘意用”bug”去形容橋段
但我又覺得bug 應該唔係咁既意思 / 用法
唔知關唔關由迪迪尼收購開始就直走下坡
Thor4有小朋友齊打交wor
幻像佬係前員工,知知地估估估下都唔奇。
呢段都唔好睇。Thor4最記得咪女thor同宙斯幾條女。
正路好多,仲要唔駛睇個濕9光明會
rick and morty quality
你講嘅嘢剛剛香港有人示範哂
咁都叫輸咩
佢只係輸比啲蟻同最尾黃蜂女尾刀咋喎
受左傷都屌住蟻俠黎打
除左尾場打交果到唔好睇之外 其他都好好睇

究竟佢一開始果陣可以隔空壓住人嘅方法最尾點解冇用過,同埋講真高科技,最尾比班千幾年嘅蟲打輸都算,點解單對單都會輸。

同埋當一個蟻文明有咁高質嘅發展果陣,我唔明點解可以比人控制 同埋點解之前康會唔知蟻嘅存在

我覺得個結局唔係咁完會好好多
遲吓有得睇killmonger vs kang
最搞笑係佢 基地果D 激光炮 一直狂射 蟻俠
但蟻俠完全無事

仲衰過 人類係幾百年前發明既 機關槍
覺得好睇過Antman 2
覺得Antman 2真係好垃圾
最大問題
佢寫唔到Kang 有幾勁
Antman打佢打得有幾辛苦
後尾Kang未打班蟻之前 已經比起前段弱化咗
得清卒個幾下威
佢o係呢套好似只係靠科技 (武器) 既正常人類
果D 射激光既武器壞左, 佢就已經變廢人,
人地Thanos 單挑 Hulk 仲可以輕鬆打贏
呢個Kang 打格鬥戰連一個小偷 (Antman) 都打唔過

仲有佢D 激光武器都俾套劇 nerf左
射NPC 就瞬間蒸發對方
射落D 重要人物度就淨係彈開人地
轉咗人主張就合理咗?
邊個講都唔合理
所以係劇本爛

同埋Aunt may主張
spider approve㗎喎
一套戲幾個英雄
係咪全部英雄都要諗法一樣?
咁美隊2內戰唔洗拍啦
而家係劇本爛
邏輯唔撚合理

想問咩motive咩心路歷程先會喺街邊見到林過雲同鄺球會邀請佢哋入屋飲啖茶食個包?
可摸耳解釋吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞