《蟻俠3》負評如潮,編劇坦言:「我感到很難過」

599 回覆
139 Like 40 Dislike
有冇發覺 自從有Disney+之後 套套都好垃圾
永恆族 黑豹2 Antman
尚氣已經算好 係個ending 玩龍交
攪唔掂
MOM都起碼有dr.strange
呢套仲有咩蟻俠最得人鍾意果個都無
因為最穩陣
無期望所以有驚喜
劇情穩打穩扎
全程公式化唔悶
avg 2 同 im2出曬名唔掂

im 2比人屌佢最後大戰做得勁差 冇高潮

avg 2佢copy avg元素 加啲新劇情
但係效果唔好
WoW你好串 lol
EoE
真係羅素兄弟勁 應該仔細睇返個廿幾套戲 做晒功課搵ref 連Antman & Wasp 句 Captain America 之後會心微笑個下都係ref 緊第2集
其實no way home 真係幾好睇

做到哂fans service ,啲舊人又用得幾好。

大家諗下朱羅紀世界3 Star Wars 789 搵啲舊人返黎拍左啲咩 (有個meme講得好岩 no way home用個黑帝lego公仔仲有意義過star wars 9個黑帝)

No way home Peter 一開波仲係on9仔其實唔緊要

佢最後起碼真係有成長到 仲要唔用科技做街頭英雄個下正

反而我覺得依加mcu 個問題係真係太多劇,以前一年隔幾個月出一套戲其實都仲接受到,但煲劇要用多時間之餘仲要某幾套質數好差 仲要唔睇劇嘅話會影響到睇唔明戲。以前marvel 頭3個phase 都好醒知道啲人唔係套套劇都有追,都做到就算唔睇劇,都睇得明套戲 依加係:
唔睇Wandavision 會影響睇ds2 嘅人
唔睇falcon black widow Hawkeye 會影響睇黑豹2 cia條線嘅人
唔睇loki直頭嚴重到成個mcu phase 4-6主線都會少左個頭
唔明點解marvel要拍套戲出黎搞弱自己個終極大boss
正常
以往都係一年兩三套戲
資源比較集中
而家又戲又劇
你睇之前整CG班友點樣屌
改劇本都算
仲要咁多套戲/劇
錢又得咁多
邊個同你玩先
無左ironman 搵鬼睇你marvel咩
巴士果幕咪又係一樣差
越睇越尷尬
自從睇完DS2之後好撚憎個導演
屌你老母拍到咁撚垃圾都得
唔覺佢特別鐘意,不嬲都只係想搵right man for the job
出名嘅有Taika Waititi, Sam Raimi, 趙婷, Edgar Wright (炒咗)
請過一堆小有名氣嘅
反而唔出名嘅Russo Bros, James Gunn, Jon Watts都拍到好戲出嚟
Ant-man 1好好睇 當時睇覺得MCU入面最好笑
Antman 1
完全有返晒 ironman 嘅感覺
當初個個都話DS都好難玩得爛㗎
都係跟formula拍,乜都定好曬
要個人揸cam啫,使乜大導演
有冇人覺得gotg唔好睇?係靠懷舊風攞共鳴,第一集最尾跳舞打大佬係我覺得最撚尷嘅劇情
其實光照會班友死得咁柒
之後仲點鋪得返佢哋出嚟

未build up character 先柒一鑊勁嘅
冇咗印度佬
做過jimmy late night show嘅 只有尷尬 old school 同 agenda
中間有節悶到訓著左
antman3點會係負評如潮
力架2最多叫悶啲
DS2直頭係不知所謂浪費資源
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞