睇急症 話我有急性血癌 你問我答 我問你答

1001 回覆
838 Like 5 Dislike
唔會有事的
搞到我都驚驚地 我巴22 身體又係一出世就虧 成日病 我仲要成日飲酒
訓左一晚醫院已經
有無過來人 或者其他人想同我傾下計

絲打, 加油.
我中一個陣都有急性淋巴白血病, 醫生如果話再遲D入黎就會死.
(白血球好似去到2xx, 血小板好似得番1x)
我個陣係不停發燒, 食藥又退燒, loop左一排. 撞一撞就瘀哂.
有一日突然間痾血, 第一日諗住可能去飲個陣飲左3罐可樂定第一次黎m.
之後驚驚地, 同阿媽講即刻去急症.
第二日即刻轉左上血科病房, 一路做左化療同電療, 大概停左學一年時間.
醫生都話冇原因, 我唔煙唔酒又唔係遺傳. 個陣QMH住院有好多都係bb仔黎
依家好似大概過左10年, 有時都會驚會唔會復發 但儘量都唔去諗, 開開心心咁番工去玩就算. 有咩問題我可以同你傾下, 加油呀!!

利申: 25 絲打

响QMH覆診?

係呀, K座門診 keep住一年一次

一年一次即係冇事啦
應該藥都唔駛食

BTW QMH所有血科e生姑娘都好好人

做完化療後個一年有食藥, 之後就停左藥.
個陣要做手術整條喉仔係個胸口附近, 方便抽血同落藥.
喊左幾日. 因為做手術好驚, 又驚死.
睇住自己d頭髮本身長到腰,甩到光頭, 再生番正常長度
btw K8 d醫生同姑娘都真係好好人

有喉係好方便,但打理好麻煩
K8 同 21樓我都住過,佢地血科好慘,成日比人"逼遷"
搞到我都驚驚地 我巴22 身體又係一出世就虧 成日病 我仲要成日飲酒 btw希望你捱得過 早日康復 身邊好多人等緊你
加油樓主

我19歲中左急性骨髓性血癌,做左三次化療食左兩年藥
插過喉係心口,停左學一年。
現在26完全無事,每日游水2000米再返工,游左5年渡海泳,完全正常生活。

無事的,樂觀面對好重要,加油
加油
加油呀!一定會好返!
現在白血病有標「把」藥可以醫,可能未必需要換骨髓添。

加油,頂住!
樓主緊記凡事要抱有希望。
加油
有冇錢 ?
窮人就算啦 早日超渡

無 好窮
屋企仲靠我做野收入
依家無埋 仲要俾錢我睇病
最對唔住屋企人

你呢d思想唔要得

依家你又唔係做錯野 咩對唔對得住

屋企人就梗係我扶你 你扶我

到呢下你梗加明白屋企人既重要性就得

會好番既 但係你思想要正面d

利申:試過出意外 無事 唔死得
唔係想嚇你,要有心理準備。
血癌醫好都會有勁大機率有其他癌
好似係關藥事

即使如此,但都要加油!
加油
如果要換骨髓,希望可以幫到你,之前登記咗捐骨髓
巴打加油!
有冇錢 ?
窮人就算啦 早日超渡

無 好窮
屋企仲靠我做野收入
依家無埋 仲要俾錢我睇病
最對唔住屋企人

你呢d思想唔要得

依家你又唔係做錯野 咩對唔對得住

屋企人就梗係我扶你 你扶我

到呢下你梗加明白屋企人既重要性就得

會好番既 但係你思想要正面d

利申:試過出意外 無事 唔死得

呢d唔駛理佢啦
香港e療福利唔差
我幾次出院張單加埋差不多2百萬,扣返政府補貼,埋單比幾千

仲有津貼可以申請
搞定身後事...唔係講笑

其實有咩要搞 我有mark低d acc 資料 俾屋企人睇
對依啲無咩認知
無身邊人過身

依據自己意願填寫器官捐贈卡
Btw 祝福樓主

血癌捐得咩?
屋企人又係早兩個月確診有血癌
其實你仲後生,治療選擇比老人家多好多
最緊要其實係樂觀面對,錢從來都唔會係一個問題
唔好成日覺得對屋企人唔住,有事無人想
聽醫生話,跟哂佢要你做嘅嘢,等屋企人唔使擔心就已經好對得住佢哋
治療期間注意清潔同飲食,因為你幾乎無免疫力,記得唔好諗咁多嘢
好返出嚟慶祝下啦!!!
加油啊巴打,雖然唔係好關事,但我前排都因為爆肺入左院,知道住院既感覺真係好差,所有野好突然咁,而家出左院有時胸口都仲會有啲唔舒服,會驚,但係我同自己講,只係裡面未好返曬者,一定會好既,支持你啊,樂觀面對件事對你身心都有幫助
絲打加油啊!
雖然為你做唔到啲乜
但都想你知道 無論過程點
都會有支持你嘅人!
祝你早日康復
正面去面對!
加油
巴打好樂觀

祝你早日康復
樓主加油!
有事你都唔想嘅 grantloan個啲就暫時唔好諗住啦 快啲好返先有能力繼續供養父母!
頭先去左做心臟檢查 唔一個個覆了 我唔係qmh 我係係威爾斯 都係公院黎 係咪應該唔貴 個費用
我心跳真係好快 長keep 住百一
依個好似係其他病黎 搵緊原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞