睇急症 話我有急性血癌 你問我答 我問你答

1001 回覆
838 Like 5 Dislike
等緊抽骨髓 不過已知係淋巴血癌
嚴唔嚴重
佢話抽埋骨髓先知係唔係基因突變
要開始食類固醇
下星期開始化療
話會甩頭髮

唔駛擔心,呢度好多成功例子,後生頂得到化療
頭髮甩左會再生,下星期先正式入院?
絲打加油,我上年11月確診慢性骨髓性白血病CML,依加都keep住食藥返工。最緊要保持心境開朗。
威院覆診食標靴藥,醫生姑娘都好好人。
24歲巴打
嚴唔嚴重
要開始食類固醇
下星期開始化療
話會甩頭髮

唔駛擔心,呢度好多成功例子,後生頂得到化療
頭髮甩左會再生,下星期先正式入院?

抽骨髓淨係痛打麻醉針個下。手勢好好會keep住同你傾下計咁幾好
如果血癌有愛滋病嘅話可唔可以抵消

你基於咩跟據可以得出呢個方法
睇到唔開心
我初中試過因為個腎入過院
幸好情況唔差
而家肥肥白白
樓主有咩擔心唔開心 所有負面情緒都要抒發出嚟
如果唔想同屋企人講
即管上嚟同我哋講
希望樓主快啲好返
撐住呀
好恐怖, 明明後生仔女癌症機會好低,我覺得唔係點會關我地事,但又成日係連登見到有人cancer 睇到我都好淆,
利申: 我都成日好攰, 之前抽血驗過肝同甲狀指數, 無事發生, 我想知咁樣係咪已經等同驗埋血癌架喇
Btw: 樓主加油

醫學大發現
嚴唔嚴重
要開始食類固醇
下星期開始化療
話會甩頭髮

加油!最緊要保持心境開朗
之前陪啊媽係醫院
見過急性淋巴癌,係醫院拖左3個月先發現到
得翻3個月命,最後用無比意志,
而家出得院,康復得好好
仲有個骨髓癌,7個月命,坦左一個月,
見證住佢行得翻,真係好開心
呢兩個都係我啊媽病友
佢地對生命堅持,我真係好配服
真係要打一場硬仗
嚴唔嚴重
要開始食類固醇
下星期開始化療
話會甩頭髮

媽媽舊年都確診為淋巴癌,幾個月前做左骨髓移植,而家keep住覆診,情況穩定
放心,癌症黎講佢最易醫
不過要用標杷藥,萬七蚊一次配合化療,一個月一次,一共做6至8次
建議你快d執定d資產審查嘅資料申請資助,因為唔拖得要快d落藥,佢地批要預返一個月
配合返骨髓移植會減低覆發機會
希望幫到你,加油!
我個人經驗

正式入院前我會交代哂所有野,所有ac pw, 同所有朋友食飯道別, 同佢地講哂我想點樣。唔係咒你,咁樣可以令自己安心一d,同真係有咩事其他人係煩少好多,因爲我會作最壞打算係出唔返嚟,但係我自己入去嘅心態係做野太辛苦喇,當渡假,我同佢地每一個講,i will be back

住隔離病房唔係有朋友話探就探,我住QMH只有登記左嘅3個人先入得

BTW 你一定會康復😉
絲打加油啊
啊媽5月個陣有事,但係全血性細胞減少
驗左20幾日,先知唔係血癌
但個病100萬人得7個人有,血科病
每星期都複診
住左3個月院,咩病人都見過
未期好翻,突然複發乜都有
只要心境開朗,個病一定冇事
Btw 琴日複診啊媽又發燒,今日出院
樓主邊間,如果係瑪嘉烈,
下星期順路有野問可以搵我
加油

骨髓發育不良?

好似係,但個病叫再生骨髓貧血,
佢血小板都係得單位數,要食化療藥

你基於咩跟據可以得出呢個方法

鳩up only
咁你血癌係太多白血球
愛滋病係冇白血球丫嘛
睇到眼濕濕。。,
絲打 加油呀!吉人自有天相! 一定會無事架, 最緊要係唔好放棄,記得有咩野唔好屈住屈住喊出黎or同人傾訴。加油!

可以啊 漸凍人發燒會變返正常人

樓主加油啊
我ex都係急性淋巴血癌
個過程好長好辛苦架
佢等左一年先有得移植
不過而家情況都穩定
加油呀絲打
成日諗 如果依D事發生係自己身上 會點樣?
BTW 絲打加油
積極樂觀對治療絕對有幫助
加油!
樓主係咪响QMH?

我做過2次BMT 一次基因病 一次AML ,我而家仲生歐歐
唔駛驚,想知d咩問我

如果你响QMH就唔駛擔心,佢地好多經驗,亞洲數一數二

我覆診時可以過嚟探下你

最緊要你出左報告睇下係邊一類先

Qmh 就真係好好下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞