睇急症 話我有急性血癌 你問我答 我問你答

1001 回覆
838 Like 5 Dislike
加油 支持你
絲打畀啲建議你 係化療期間如果可以就盡量食多一倍菜 建議有紅菜頭 蘿蔔 食多啲流質食品 一嚟易消化 又有助排走啲化療既遺留物同補血 我當時就好彩有屋企人準備 所以就算做左三次化療都復原得比較快。 記得每次如廁要沖洗 避免任何感染 我諗不停飲水係基本 啲藥好多副作用 飲水可以排走部分 我當時就係同期康復得最快果個

畀個我既經驗你 可以既每日問下自己既驗血報告 了解自己既狀況會有啲目標 加油呀 我啱啱昨日就係換骨髓既一週年 所以當我見到你就好感慨

希望各位都患過病既後生仔女大家要加油 其實我係依到都見到好同伴 大家可以組織一齊將大家既經歷心得集合 嚟幫助病友

我唔鍾意食菜 不過會盡量食
每餐都成碟菜
想問 係床用尿兜點可以即時沖洗
我覺得好污糟
絲打插左喉之後一定要非常非常衛生,有條喉可以捱少好多針,萬一發炎要掹就麻煩喇

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點
個位好熱 成身汗 真係臭哂

係咪指打豆個位?

唔係,係要入手術室,心口位置開2個窿,駁一條喉入心臟,直接落藥,條喉好多用途,仲可以抽血,輸血、輸藥物、輸骨髓都係用條喉

就算唔可以日日沖涼 都要用body wipe抹上身防止有任何感染 但係唔可以整到佢 因為每次換貼都會增加風險同令到傷口濕
絲打加油!
當年我18歲去左你果間醫何杰金氏淋巴癌
抽骨髓果下感覺畢生難忘
之後又化療又電療轉眼間10年
而家我仲係度
係化療果陣嘔死我
保持心境開心真係好重要
堅強d 支持住!加油!
絲打插左喉之後一定要非常非常衛生,有條喉可以捱少好多針,萬一發炎要掹就麻煩喇

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

係咪指打豆個位?

唔係,係要入手術室,心口位置開2個窿,駁一條喉入心臟,直接落藥,條喉好多用途,仲可以抽血,輸血、輸藥物、輸骨髓都係用條喉

咁恐怖咁既 聽落好痛
醫生明明話開一個口仔

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

佢會教你,要包住先冲得,一定唔可以入水,同冲完之後有程序點樣清潔條喉同傷口

一定要每日冲,有汗就易有菌,你要記住自己抵抗力係超低,少少細菌都可以感染

我試過hi到心瓣炎,好彩最後打左8星期藥冇事

咁咪好伏 我覺得我個位真係超熱 佢又好似中央冷氣 無得較
依家都成身汗
幾時開始係超低? 接受化療既時候?
定依家?

你而家係易受感染,到化療係會去到更低,如果要換骨髓就要到0先換得,因爲佢要殺哂你自己本身果d先,再放其他人果d入去等佢生長,睇下有冇排斥,新果d生到咁上下就會比你出院

住緊大房?應該會換
絲打畀啲建議你 係化療期間如果可以就盡量食多一倍菜 建議有紅菜頭 蘿蔔 食多啲流質食品 一嚟易消化 又有助排走啲化療既遺留物同補血 我當時就好彩有屋企人準備 所以就算做左三次化療都復原得比較快。 記得每次如廁要沖洗 避免任何感染 我諗不停飲水係基本 啲藥好多副作用 飲水可以排走部分 我當時就係同期康復得最快果個

畀個我既經驗你 可以既每日問下自己既驗血報告 了解自己既狀況會有啲目標 加油呀 我啱啱昨日就係換骨髓既一週年 所以當我見到你就好感慨

希望各位都患過病既後生仔女大家要加油 其實我係依到都見到好同伴 大家可以組織一齊將大家既經歷心得集合 嚟幫助病友

每餐都成碟菜
我覺得好污糟

係咪好辛苦行唔到去洗手間? 最好幾個鐘都要洗一次 係床就問姑娘攞body wipe 最少清潔左啲排泄物 同埋要經常消毒雙手 如果可以洗就最安全

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

係咪指打豆個位?

咁恐怖咁既 聽落好痛
醫生明明話開一個口仔

放心麻醉左你無感覺既

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

佢會教你,要包住先冲得,一定唔可以入水,同冲完之後有程序點樣清潔條喉同傷口

一定要每日冲,有汗就易有菌,你要記住自己抵抗力係超低,少少細菌都可以感染

依家都成身汗
定依家?

你而家係易受感染,到化療係會去到更低,如果要換骨髓就要到0先換得,因爲佢要殺哂你自己本身果d先,再放其他人果d入去等佢生長,睇下有冇排斥,新果d生到咁上下就會比你出院

住緊大房?應該會換

係呀 大房 勁逼
咁我都要留意下
我依家仲係好求其
姑娘都無同我講
洗唔洗買尿袋同電話卡比你

唔洗 屋企有好多個廢尿袋
電話卡有無介紹 睇黎絕對有需要
點可以上到網最抵

https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/3146/206688/

絲打可以試下呢隻,聽其他巴打話上網速度唔錯

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

係咪指打豆個位?

咁恐怖咁既 聽落好痛
醫生明明話開一個口仔

放心,都係麻醉果下痛,之後冇感覺,只係好似有人禁下你,掹下你咁嘅感覺

我插過2次,2次都係開2個洞,因爲佢另一個要較位,但做完之後只得一個洞有喉仔,另一個埋口

每餐都成碟菜
我覺得好污糟

床尾應該有支消毒野
上網果到 半個月6gb 夠唔夠?
加油阿絲打
你一定會好返咖!!!
頭先訓醒 都醒唔起自己點解係到
其實我平時都會怨屋企 會成日唔開心啲人黎
今次有事反而睇化左啲 因為實在係無辦法
唯有接受 希望保持心態到化療
唔想俾人見到我唔開心又會跟住唔開心

其實我同你都好似, 有事都係會諗左其他人先,唔想人擔心, 但係絲打你自己有冇d咩野係好想去做?

我對自己無咩野想做
但對其他人好多野想做
一直太唔識做人 唔識識朋友 識完唔敢打開心扉
識到唔敢出去見人 成日收埋自己
無同人接觸
做得唔好

絲打有冇拍拖啊

無 淨係十五歲拍過一次幾個月
一直都無拍拖
都好 少個人擔心我

如果好返後
有機會就去搵個伴
咁樣生活開心好多
加油你一定會好返

不了 我俾唔到啲咩人
做得唔好
如果真係有緣另計

好女仔自然會有人欣賞
一個愛你嘅人係唔會介意你d乜
至於你話比唔到d乜人,你肯打開個心,比佢進入你嘅世界,你已經比左你嘅世界佢,我信呢樣比任何野已經好足夠
加油 當覺得辛苦寂寞既時候,上黎呢度會見到好多人支持你㗎!勇敢去面對,一定會好返 想搵人傾計, 姐姐可以陪你㗎
洗唔洗買尿袋同電話卡比你

唔洗 屋企有好多個廢尿袋
電話卡有無介紹 睇黎絕對有需要
點可以上到網最抵

有無睇過lyca mobile, $68一個月任上
加油
絲打加油 要堅強
早啲休息啦 唔好太夜訓

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

依家都成身汗
定依家?

住緊大房?應該會換

係呀 大房 勁逼
咁我都要留意下
我依家仲係好求其
姑娘都無同我講

可能佢血科未有位,但應該係隔離病房,唔會係大房,因為大房如果有人帶左少少菌入去會好大獲

同埋可能等知你係邊一種先,再睇下㸃樣搞
我要試下訓啦
聽日再傾計
絲打你咩血型?
樓主加油,祝早日康復
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞