睇急症 話我有急性血癌 你問我答 我問你答

1001 回覆
838 Like 5 Dislike
樓主有冇追開上次入院個位巴打既post呢
絲打 每個人都有自己嘅難處 絕對理解
我同你差不多 屋企包袱都好大 都有人同我講過人生只活一次唔好有遺憾
但現實唔係咁易做到 放不下屋企呢種心情我好明白 你絕對唔係愚孝
你對生命咁樂觀真係搞到我好慚愧 你一定會冇事 支持你

絲打你都加油
屋企人係我人生最重要既野
我咁算樂觀? 我係好悲觀既人黎
I know that feel
Take care sis
加油呀
絲打插左喉之後一定要非常非常衛生,有條喉可以捱少好多針,萬一發炎要掹就麻煩喇

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點
個位好熱 成身汗 真係臭哂
頭先訓醒 都醒唔起自己點解係到
其實我平時都會怨屋企 會成日唔開心啲人黎
今次有事反而睇化左啲 因為實在係無辦法
唯有接受 希望保持心態到化療
唔想俾人見到我唔開心又會跟住唔開心

其實我同你都好似, 有事都係會諗左其他人先,唔想人擔心, 但係絲打你自己有冇d咩野係好想去做?

我對自己無咩野想做
但對其他人好多野想做
一直太唔識做人 唔識識朋友 識完唔敢打開心扉
識到唔敢出去見人 成日收埋自己
無同人接觸
做得唔好

絲打有冇拍拖啊

無 淨係十五歲拍過一次幾個月
一直都無拍拖
都好 少個人擔心我

如果好返後
有機會就去搵個伴
咁樣生活開心好多
加油你一定會好返

不了 我俾唔到啲咩人
做得唔好
如果真係有緣另計
頭先訓醒 都醒唔起自己點解係到
其實我平時都會怨屋企 會成日唔開心啲人黎
今次有事反而睇化左啲 因為實在係無辦法
唯有接受 希望保持心態到化療
唔想俾人見到我唔開心又會跟住唔開心

其實我同你都好似, 有事都係會諗左其他人先,唔想人擔心, 但係絲打你自己有冇d咩野係好想去做?

我對自己無咩野想做
但對其他人好多野想做
一直太唔識做人 唔識識朋友 識完唔敢打開心扉
識到唔敢出去見人 成日收埋自己
無同人接觸
做得唔好

絲打有冇拍拖啊

無 淨係十五歲拍過一次幾個月
一直都無拍拖
都好 少個人擔心我

如果好返後
有機會就去搵個伴
咁樣生活開心好多
加油你一定會好返

不了 我俾唔到啲咩人
做得唔好
如果真係有緣另計

無病都做唔到 依家仲要有病
諗少啲算啦
我想像唔到男朋友係點
樓主咁後生 應該可以做自身骨髓移植
識有人5X歲都成功
加油呀樓主
絲打加油
加油丫
加油啦
珍惜時間 有咩想做出院就去做
後事都要有心理準備
當然希望你好返

無咩想做
我有心理準備
屋企人應該無
我諗要google定點處理 話俾佢地知
佢地實好徬徨 無經驗
加油樓主 支持你
絲打插左喉之後一定要非常非常衛生,有條喉可以捱少好多針,萬一發炎要掹就麻煩喇

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

佢會教你,要包住先冲得,一定唔可以入水,同冲完之後有程序點樣清潔條喉同傷口

一定要每日冲,有汗就易有菌,你要記住自己抵抗力係超低,少少細菌都可以感染

我試過hi到心瓣炎,好彩最後打左8星期藥冇事
加油啦
珍惜時間 有咩想做出院就去做
後事都要有心理準備
當然希望你好返

無咩想做
我有心理準備
屋企人應該無
我諗要google定點處理 話俾佢地知
佢地實好徬徨 無經驗

電話整之前記得問咩台收到呀

我依家用緊人仔 收到呀
但頭先開cam chat 唔到 勁廢
明明收緊4g
好傷心 想睇片過日晨但無data

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

係咪指打豆個位?
樓主加油 無事既!

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

佢會教你,要包住先冲得,一定唔可以入水,同冲完之後有程序點樣清潔條喉同傷口

一定要每日冲,有汗就易有菌,你要記住自己抵抗力係超低,少少細菌都可以感染

我試過hi到心瓣炎,好彩最後打左8星期藥冇事

咁咪好伏 我覺得我個位真係超熱 佢又好似中央冷氣 無得較
依家都成身汗
幾時開始係超低? 接受化療既時候?
定依家?

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

係咪指打豆個位?

唔係 醫生話近頸果到開個口for 餵藥
手打豆啲位 成日掂到就好痛
絲打畀啲建議你 係化療期間如果可以就盡量食多一倍菜 建議有紅菜頭 蘿蔔 食多啲流質食品 一嚟易消化 又有助排走啲化療既遺留物同補血 我當時就好彩有屋企人準備 所以就算做左三次化療都復原得比較快。 記得每次如廁要沖洗 避免任何感染 我諗不停飲水係基本 啲藥好多副作用 飲水可以排走部分 我當時就係同期康復得最快果個

畀個我既經驗你 可以既每日問下自己既驗血報告 了解自己既狀況會有啲目標 加油呀 我啱啱昨日就係換骨髓既一週年 所以當我見到你就好感慨

希望各位都患過病既後生仔女大家要加油 其實我係依到都見到好同伴 大家可以組織一齊將大家既經歷心得集合 嚟幫助病友

即係果個喉位?
我想問可以點沖涼
姑娘無同我講過
係咪淨係可以抺身定點

係咪指打豆個位?

唔係,係要入手術室,心口位置開2個窿,駁一條喉入心臟,直接落藥,條喉好多用途,仲可以抽血,輸血、輸藥物、輸骨髓都係用條喉
加油呀!妳一定會好番㗎!!💪🏻
加酒,留名探下樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞