睇急症 話我有急性血癌 你問我答 我問你答

1001 回覆
838 Like 5 Dislike
20歲淋巴癌

你係ing 定已經好返?
我地係咪一樣病
急性淋巴血癌

好返了
心境最緊要
絲打加油
呢幾日後頸生左舊野 長期頭痛心率破百
聽日去睇醫生 希望無事

你中左我嘅幾樣wo
留意下 希望無事
加油呀樓主

請大家食蕉 但唔好check 我ip

絲打係咪高層m房 又熱又多人
有得落3樓既話就爽好多,不過裝修緊
做完第一期,正正常常就有得出院架啦
香蕉做緊化療白血球球低果陣唔好食,
因為易爛變壞,薄皮生果唔食得
飲食注意遲啲姑娘會教你

係高層 真係熱又多人
佢有講過厚皮 但香蕉算厚掛
hea 左成朝終於就到探病時間

香蕉易爛啊,橙就得
西瓜菠蘿劉連先叫厚皮

oh 依啲我都鍾意食 可以叫屋企人準備
醫生話食熱野 唔好食生冷野
我問可唔可以飲凍檸茶
佢話盡量唔好飲
凍檸茶

唔想見人 好醜樣
以前無咩social 舊同學果啲都好耐無見過
我都未係中學同學gp 講 大學同學都無講
反而網友果啲同佢地講左 好似講野容易啲
始終同學曾經親近過 其實有無需要同佢地講
定同熟嘅一兩個講
人地知左會唔會好擔心 覺得唔知好過知?
我都無問返佢地

唔好咁壓抑自己好D喎
人地知左只會幫你而你而家係需要幫手既時間
你見連登都禁多個POST回應你啦
比朋友幫下自己唔係一件幸福既事嗎

應該係 但我會唔安樂同覺得受唔起
以前俾同學話過無當佢係朋友 我諗都係咁嘅原因
唔鍾意受人恩惠

我自己咁睇啦
自己想俾邊個知咪俾邊個知
呢個時候都仲要諗人地點諗會好攰

諗左一陣我都覺得攰
以前我係超多角度係咁諗野嘅人
依家竟然覺得攰
可能體力腦力差左

你呢啲係壓力黎,癌症最得人驚係呢度!
頂住,你要贏,贏硬!
絲打加油
呢幾日後頸生左舊野 長期頭痛心率破百
聽日去睇醫生 希望無事

你中左我嘅幾樣wo
留意下 希望無事

我約左普通科門診有無得睇呢啲病?
定係要搵專科?
絲打 我覺得現實識你
又係有個同事突然請假
聽另一個同事講 好似check到有血癌
你係咪係奧運返工
絲打 我覺得現實識你
又係有個同事突然請假
你係咪係奧運返工

你話我知 邊個同你打小報告
前面有癌症既巴絲們
想問你地做完哂化療電療
之後個幾年有無等別戒口, 去做同食健康野?

我距離完成化療差一個月就第二年
我冇咩點特別戒口 運動方面就有做開

仲唔戒夜訓
咁夜都覆

任何容易致癌既食物都唔好食呀,就好似BBQ、醃野、罐頭、雞(因為而家好多雞都有打激素)等等...

確診時問醫生點解會中招
唔煙唔酒又冇遺傳
不過過左兩年 新識既朋友都唔會發覺我有過cancer
我甩頭髮果排大約係做左第一round化療後十幾日 甩到索性自己剷哂佢 跟住戴左七個幾月帽

我都係唔煙唔酒無遺傳
如果似你就好嚕
可以試下新髮型 想整返翻個綠色頭毛

我果時生返出黎既頭髮孿哂
最後要去整返直佢
至於你話怕瘦方面應該唔怕既
反而我見過係有人化療後個人重左

笑死 變孿毛都唔錯呀
整返個大波浪
依排病得多瘦左 之前有53kg

最好笑係我拉直果陣個髮型師同我講我個頭係天生孿 要keep住幾個月拉一次
點知拉完一次之後到而家都冇再孿過
食野方面盡量食就得 我果陣食得最多係流質食物 易入口 不過冇得飲凍檸茶真係慘 我做化療果時都冇飲過

請大家食蕉 但唔好check 我ip

絲打係咪高層m房 又熱又多人
有得落3樓既話就爽好多,不過裝修緊
做完第一期,正正常常就有得出院架啦
香蕉做緊化療白血球球低果陣唔好食,
因為易爛變壞,薄皮生果唔食得
飲食注意遲啲姑娘會教你

係高層 真係熱又多人
佢有講過厚皮 但香蕉算厚掛
hea 左成朝終於就到探病時間

香蕉易爛啊,橙就得
西瓜菠蘿劉連先叫厚皮

oh 依啲我都鍾意食 可以叫屋企人準備
醫生話食熱野 唔好食生冷野
我問可唔可以飲凍檸茶
佢話盡量唔好飲
凍檸茶

好番就可以食鍾意食嘅野
要為左食好野而努力
樓主加油呀!
我都係急性淋巴白血病(ALL)
依家都移植左半年,仲慢慢恢復緊體力。

唔同嘅血癌有唔同嘅藥,我就只係可以分享自己個個case,希望你之後嘅療程唔會咁驚。

我個化療第一劑會落勁少少,期後就做鞏固治療,都係落化療藥,醫生睇情況,㩒到啲癌細胞就可以安排做電療化療+骨髓移植。

副作用因人而異,多數都係唔想食野,味覺會變,冇力冇精神,頹,肚瀉/便秘,口爛,甩頭髮。落左藥過幾日或者1個星期,個指數(紅血球,白血球,血小板)都會開始跌,個人就會開始攰同頹,但2,3日就慢慢精神返,就等1至2個星期指數慢慢會升返。

指數低個陣就入隔離病房,個陣就自己一個獨霸間房開大個speaker 聽歌都得。指數升得好,都可以問下醫生可唔可以回家渡假(自己張床係舒服啲嘅),定時返醫院抽血檢查,等下次化療

頹個陣諗野都可能會負面少少,但正常架。紅血球,白血球上返,個人就會精神,諗野又會正面返。有咩唔開心,搵朋友傾下,同我地巴打傾計。

喉仔方面,我個陣頭個幾個禮拜都唔敢郁得太勁,但慢慢會慣,之後隻手就可以自由咁郁,出口入都唔會痛,沖涼個陣同防水膠紙遮一遮,護士會教。小心為上啦~

上網都係托朋友深水埗買sim card 3G/4G無限上網卡。

其實病緊最擔心都係屋企人,自己反而冇乜野。因為我都係交俾醫生,護士同屋企人照顧。

保持心境開朗啦,唔洗擔心咁多!
上面都講唔晒,有咩可以再問,希望答到你

諗左一陣我都覺得攰
依家竟然覺得攰
可能體力腦力差左

你呢啲係壓力黎,癌症最得人驚係呢度!
頂住,你要贏,贏硬!

有壓力自己唔知好慘
有無得邊到可以知自己係咪就黎爆煲

最好笑係我拉直果陣個髮型師同我講我個頭係天生孿 要keep住幾個月拉一次
點知拉完一次之後到而家都冇再孿過
食野方面盡量食就得 我果陣食得最多係流質食物 易入口 不過冇得飲凍檸茶真係慘 我做化療果時都冇飲過

佢見你啲孿毛係毛孔出黎緊係話天生
依家仲食到飯 過幾日就唔知啦
平時淨係飲凍野 依家無得飲真係 口好痕
絲打 我覺得現實識你
又係有個同事突然請假
你係咪係奧運返工

你個粉紅cushion話我知
但你要撐住 實可以過呢個難關
我返工都係做依啲嘢喎
同埋我又係就快轉工去做machine learning,呃咗個data scientist title返嚟
遲啲交流下啦,我玩開tensorflow

犀利 我唔係做依啲
我寫開app web 嘅
想可以多方面啲 同識多啲 先學
做依啲data science 好似要高學歷 master phd 果啲先做到

一啲啲啦,依家多咗interview嗰時叫你present下做過嘅project,因為鳩吹其實係人都識
你肯學,我肯教呀拿,到你有精神記得搵我
樓主加油呀!

唔同嘅血癌有唔同嘅藥,我就只係可以分享自己個個case,希望你之後嘅療程唔會咁驚。

我個化療第一劑會落勁少少,期後就做鞏固治療,都係落化療藥,醫生睇情況,㩒到啲癌細胞就可以安排做電療化療+骨髓移植。

副作用因人而異,多數都係唔想食野,味覺會變,冇力冇精神,頹,肚瀉/便秘,口爛,甩頭髮。落左藥過幾日或者1個星期,個指數(紅血球,白血球,血小板)都會開始跌,個人就會開始攰同頹,但2,3日就慢慢精神返,就等1至2個星期指數慢慢會升返。

指數低個陣就入隔離病房,個陣就自己一個獨霸間房開大個speaker 聽歌都得。指數升得好,都可以問下醫生可唔可以回家渡假(自己張床係舒服啲嘅),定時返醫院抽血檢查,等下次化療

頹個陣諗野都可能會負面少少,但正常架。紅血球,白血球上返,個人就會精神,諗野又會正面返。有咩唔開心,搵朋友傾下,同我地巴打傾計。

喉仔方面,我個陣頭個幾個禮拜都唔敢郁得太勁,但慢慢會慣,之後隻手就可以自由咁郁,出口入都唔會痛,沖涼個陣同防水膠紙遮一遮,護士會教。小心為上啦~

上網都係托朋友深水埗買sim card 3G/4G無限上網卡。

其實病緊最擔心都係屋企人,自己反而冇乜野。因為我都係交俾醫生,護士同屋企人照顧。

thx 巴打
係呀 我都係咁覺得 自己無咩野
因為都已經無能為力
屋企人真係 一開始知果時勁崩潰
第二日見佢煲湯我飲 精神又唔錯 我都安樂啲
佢話太攰所以勁好訓
依家最需要無限上網
隔離病房好似幾正
依家好嘈好熱好多人
絲打 我覺得現實識你
又係有個同事突然請假
你係咪係奧運返工

你竟然唔同我講邊個
我好失望 俾你揀
講自己 or 講人地
樓主加油

應該係 但我會唔安樂同覺得受唔起
以前俾同學話過無當佢係朋友 我諗都係咁嘅原因
唔鍾意受人恩惠

我自己咁睇啦
自己想俾邊個知咪俾邊個知
呢個時候都仲要諗人地點諗會好攰

諗左一陣我都覺得攰
依家竟然覺得攰
可能體力腦力差左

我都係幾介意人感受嘅人
但有啲關頭 真係要諗多少少自己
唔係自私 只係等自己做野可以順心啲 少啲顧慮

但我自己真係無咩要諗呀
依家係屋企人面前又赤裸裸
又無咩需要做嘅野
依家好似做左無機打嘅廢青
有帶到書 但又睇唔落咁細隻嘅字 眼有啲花

本身你平時會鐘意乜野?
有無乜野近來想要想買?
有無咩想試下?
我果時無野做好會突然做個毒撚玩膠達

近期上緊algorithms 同maching learning 嘅online course 本來想做轉工準備 等自己有能力啲
但依家..諗起都頭痛痛
平時悶會睇人打lol
要搞搞啲上網先得 有無人俾條lan 線我 很想要

搞上網啦
6gb上網128左右
Hkbn頭半年無限上網
你叫佢屋企人幫你搞啦
再唔係叫巴絲們幫你搞
廢青表示暑假開始得閒
至於插電 我印象中醫院有得插架wo
絲打 我覺得現實識你
又係有個同事突然請假
你係咪係奧運返工

你竟然唔同我講邊個
我好失望 俾你揀
講自己 or 講人地

估下
我地會等你好返再一齊打籃球
樓主加油呀!

thx 巴打
係呀 我都係咁覺得 自己無咩野
因為都已經無能為力
屋企人真係 一開始知果時勁崩潰
第二日見佢煲湯我飲 精神又唔錯 我都安樂啲
佢話太攰所以勁好訓
依家最需要無限上網
隔離病房好似幾正
依家好嘈好熱好多人

你聽醫生話就得㗎喇
我係老豆有血癌,身體有啲差,企都企唔係太穩咁,之前已經喺醫院跌倒過
我日鳩日叫佢唔好坐有碌嘅櫈佢點都唔聽,早幾日我忍唔住發咗嘢火
其實屋企人真係明有病嘅你哋有幾辛苦,所以你哋聽話屋企人已經覺得好足夠㗎喇
絲打 我覺得現實識你
又係有個同事突然請假
你係咪係奧運返工

你竟然唔同我講邊個
我好失望 俾你揀
講自己 or 講人地

估下

打籃球得六個人
係咪同team?
同team 得一個
以前同team 會上連登都係一個
Leukaemia 算係十幾二十歲常見既cancer type 但康復率算幾高
So far識三個人康復好多年而家都仲平平安安
當然化療會好辛苦 樓主要加油

知道 當然加油 康復緊係最終目的

你係邊間醫院呀
有緣黎探病?
利申 學護 絲
傻既絲打
咩對唔住屋企人
你乖乖地比心機化療 快d好返
就會對得住屋企人啦
絲打 我覺得現實識你
又係有個同事突然請假
你係咪係奧運返工

你竟然唔同我講邊個
我好失望 俾你揀
講自己 or 講人地

估下

打籃球得六個人
係咪同team?
同team 得一個
以前同team 會上連登都係一個

同你坐好近 新入職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞