從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
俾香港獨有嘅3年owp 的確係成個政策嘅一部份

2020份政策文件已經好清晰將兩者連埋咗

第一批申請owp已經係知道有做夠一年合乎語文學歷已可行hongkong pathway pr,只不過個時未有個名叫stream B.
你真係好撚on9
想問下邊段係指出owp一定係駁落stream a/b度?
點睇都係講俾唔同option俾youth/student過黎加拿大.
有無得highlight你認為owp駁落stream a/b 果段?

thanks bro
想問下邊段係指出owp一定係駁落stream a/b度?
點睇都係講俾唔同option俾youth/student過黎加拿大.
有無得highlight你認為owp駁落stream a/b 果段?

thanks bro
果陣好記得係講明細節會再公佈
但條友仲要係度鳩up
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2020/11/measures-to-support-hong-kong-residents-including-youth-to-come-to-canada.html

呢份係政策文件係2020年11月,pr 個部分未有叫stream b 呢個名。五年時限只係owp限制,當時pr係冇呢個限制嘅。
For those who come here to either study or work, 2 new pathways to permanent residence are being created, which will be available in 2021:

The first will target former Hong Kong residents who have gained a minimum of 1 year of authorized work experience in Canada and meet other criteria such as minimum language and education levels.

即係你叫人嚟做野,同人講話會有pathway to PR,咁咪好明確已經係連結左呢兩件事

個政策嘅原意真係好清楚就係想比人嚟做野之後拎PR
上兩個PO另一位巴打2021年頭嘅press release 個quote都講得好清楚
why not both?
好心你哋諗清諗楚自己企係咩位先
owp=pgwp
其他國家要先讀書at least 2年
跟住先會批3年wp
IRCC已經免左香港人呢個requirements
已經賣少左pgwp

而stream a 就真係賣大包
其他國家讀2年先pgwp
香港讀2年就比PR

仲嚴IRCC做得唔夠?
In addition,除此之外

唔係照字面解addition

學下英文先
你答得我未
你係咪真係識人21年頭,有能力開關前搵到工衝過去,但而家變左condom左返左香港喇
定係你覺得有e d人咋
講你老母咩,兩條文盲

either study or work呀,剩係抽個work出黎講,夾硬拉埋落owp個政策度
名都幫人解讀埋真係服撚左你
我諗你要搞清楚一點係owp係唔淨止俾香港人,
或者話未有hk pathway之前owp 已經存在
而行owp本身都係要行ee/pnp.

所以果時加拿大announce左
某部份香港人係合資格申請owp既時候,
其實都係要行ee/pnp.

我諗你搞清楚work permit個機制會好d,
close work permit/open work permit
我識又點,你覺得無呢D人或者係少數,所以程序公義唔重要嘛
不過佢又未返去嘅,仲有成年時間
屌原來你真係唔識英文架喎
你自己google查下 either or 點解
睇前文啦柒頭,個policy 講緊OWP 大家梗係睇work la
講乜撚野study
咪係 人地想要後生 或者夠高分可以用ee留低嘅人 你亦都可以選擇課金行stream a
當加拿大開善堂咩要就哂佢地
我諗你搞清楚先
如果一開始無講話create緊兩條PR pathway大家一定唔會中伏
最初係未有detail
跟住detail出埋
條友就當唔撚提唔撚講咁
係咁話咁咪夠鐘咪一大班人返大灣區
難聽d講加拿大人真係who fucking care
一開始講 同細節公佈相隔左唔係好耐
唔好講到人地到宜家都唔同你講個細節
quote黎quote去都係果段野,原來文盲黎。

我用我有限英文同中文幫你翻譯一次

1. 先攞出owp比你地黎加拿大做野,黎緊仲有「另外」兩條「新」pathway推出

2. 不論你以任何方法黎讀書或者做野,都可以享用呢兩條pathway

除左work呢個字同owp有關連外,邊一句係講緊第2個point一定係ontop加上去第1個point既意思

樓上兩位英文達人有錯請指
笑撚左,你查完字典仲唔知自己柒

佢下面句例子係咪應該咁譯:佢係曼克頓住宅上有一個意大利同城堡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞