從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
真係好撚on79

就等於間餐廳出撚完個A餐,同你講之後會推出多兩個餐,B餐同C餐,唔通佢又要你一定食撚完A餐先比食B餐 再加上佢地啲理解完全斷章取義,可以完全扮盲睇唔到個C餐既存在,去合理化自己既睇化,係都要話A餐跟B餐。用佢地個理解方式根本係唔會合理解釋到點解A一定要跟B,除非跟佢地扮盲睇唔到C
加多句,跟住仲要同你講你唔撚識食,A就一定係B無知真係可怕
owp本身係一直都存在而唔係因為配合stream a/b先出,
even 依家烏克蘭人黎加拿大都係拎owp.

點解巴打你會覺得owp就一定要link with stream b?
同埋有提過hk pathway 還有提過,
點講都唔會細節都未公佈
就覺得owp一定係駁到新pathway?
如果急切性咁強既係應該申請政治庇護而唔係owp喎...
就好似人地見我地可憐分半粒雞蛋我地一齊食仲嫌唔夠要人地比埋個半粒佢 好啦人地比多4分1粒都要屌
真係好肉酸
根本三樣野黎
1. 5年內畢業可以拎owp
2. 工作夠1年可以行stream B (唔理邊種work permit)
3. 讀完書可以行stream A

只係咁岩1可以接去2,佢地就當左理所當然係1同2係同一條path,但又可以忽視其他work permit既存在去合理化自己

而1同2、3推出時間有分別,部份人接駁唔到1同2,當中有以上睇法既傻仔就話人地伏鳩佢
唔洗同果幾件傻鳩癲 佢唔係同緊你討論

佢地intention係唔想你voice out

淨係repeat owp 同New PR pathway

係independent event 但係講嘅point

冇ground 個思維好似啲藍絲賤種咁

政府所有policy 都係有佢道理

有路你就行 唔好嘈
希望啦,移民賤種乞衣,pr一日未送到上手都一直話有問題要爭取。

樓上岩岩又多一件衝出黎,真係唔知邊個有ground邊個無ground
最早個兩份文件直頭冇用stream B呢一個term
但係有話申請owp 資格,之後會有pathway工作一年後有PR,前提係合乎學歷要求及語文要求

你講嘅風險唔係冇,舉個例佢加到master 可以申請或者clb 要10,咁我都會覺得fair ,因為文件有講exception

stream B 係2021/6先出, owp 2021/2月,首份policy係2020/11月。

最危險個批人一早就睇住佢d policy,發覺自己match 就入owp,加拿大好罕有咁好快批晒呢d owp,然後d 人一有offer就走。因為呢批真係feel 到有被捕風險,所以係走得極急,如果你當時話佢知三年後駁唔通hk pr,咁佢哋可能會去其他地方,或者揀一d PNP易d嘅地方,呢批人大部分唔係個種儲幾年錢然後輕鬆貨金pr 再返香港個隻。所以一開始就鬧錯人

佢哋根本冇得返轉頭。你睇我上面貼編報導個case 就明,典型上過前線俾狗拎咗資料。

最本來hong kong path 其實係要救呢d最早走嘅人
而唔係乜柒吸納勞動力

所以有人話呢d人係貪心,抵死,我都真係幾反感。你話個d 儲錢一心 買個PR再返香港嘅人唔應該俾,我反而會同意。
覆我上面例子啦傻西答唔到hang晒機又loop返轉頭
其實一日未白字黑紙講都唔可以假設任何野
就算講左都唔好當100% 得 你望下澳洲都可以隨時改
我真係唔明點解要假設owp 同stream b 係可以直落
當烏克蘭阿富汗嗰班環差香港1萬倍都係得owp 冇pr pathway
我真係唔明香港人有咩資格屌加拿大政府
你要爭取聯署叫加拿大expand冇問題我支持 移民部部長都講到明review
但死要屌加拿大政府又話自己苦主乜乜柒柒真係好反感
加拿大冇欠香港人任何野
我覺得唔係唔屌得
但唔係呢一個時候,佢哋仲有修正時間

但如果繼續扮everything as usual
1年後有人因為16/17問題搞到owp 到期要返香港被捕
到時唔使你屌,加拿大自己嘅民意代表都會屌
加拿大歸根究底係一個不斷吸收被壓迫難民嘅國家
100年來都係咁,呢個係佢哋其中一個立國嘅核心價值
有d人話乜只吸勞動力,冇料就過主
呢d 根本係典型中國人思維
阿富汗又收,伊朗又收,非洲又收,烏克蘭又收,南美又收
以前就收越南

唔通佢哋又係特別高學歷咩,好多人連基本英文都講唔到,但從來冇話趕絕要佢哋返獨裁地方受靶。

怕就怕在有d唔知盲毛定五毛
on99滅自己人聲
移民部聽唔到冇件事求求其其
你真係好撚無知弱智到用自己既無知去合理化自己諗法

由頭到尾就跟本係三件獨立事件,英文唔識睇又要學人扭曲文章,生安白造。你講到16/17咁撚急要走,點解唔申請難民?

滅聲?自己一相情願on99剩係識諗stream B,講埋有其他正常途徑去apply pr又因為自己無知話好難,做唔到,,答撚完你又選擇性失明睇唔到。我就識人4-50歲低學歷一樣做到

唔該你唔好用你既無知同埋懶係有同理心咁去「關心」呢班人,你只會搞到香港神憎鬼厭

唔該咪撚再老尾加拿大係用因為owp而出stream B或者因為stream B而出owp。你自己想走捷徑中既捷徑就唔好咁大聲突個頭出黎比人屌。移民唔係玩玩下,唔該你條弱智仔做下功課先,唔好見有owp就狗衝只係發現自己原來無知又無能就走出黎屈加拿大有bug、水鳩你、伏鳩你

柒小陣當幫忙,唔撚該
苦主前 苦主後
唔講仲以為俾加拿大迫害緊
你同d 有咁上下積蓄嘅中佬講就得架
錢咋嘛
有錢讀stream A 知到冇stream B就轉咗啦
你中伏被人誤導,冇錢咪ee囉
ee唔夠分,即係你廢囉,係你堅決唔解決
講完一輪又loop 返呢個logic
我都可以學你咁9up 架,但咁除咗抬高自己
幫到呢批人咩
唔洗再同佢地講野
由得佢地啦
反正講完佢地都唔會聽
一路都繼續講返自己FF嘅野
你係咁撚關心就唔該去認真睇下pnp點玩法,教下你班16/17「苦主」啦,係度不設實際咁9up老屈加拿大

loop黎loop去果條on9係你 真係屌你老母
又全面唱好支那大, 笑死人
人地當你有年輕肉體有利用價值先歡迎你咋
EE PNP 既唔透明又低效率
明明只係各取所需的事 (香港人得到PR, 加拿大得到需要的技術人才/青春肉體), 點解要講到加拿大恩賜香港人???

香港人係咪因為有支那呢個大敵, 所以逢係見到台灣, 加拿大, 澳洲, 英國都要好似狗咁衝去瀨先安落?
睇佢尋日咁講法,唔行ee/pnp唔止唔甘心,係因為無知無能又唔做功課,一味話好難好難 屌佢老母,以前移民公司教人行pnp收幾十萬,而家網上面大把教學,連自己做下功課都懶。係要盡顯香港西人性格,有著數就拎盡,要行捷徑中既捷徑,唔係就你有問題,伏鳩人

西人思想真係好撚難頂
你都係節省少少啦,之前咪分析過pnp 唔work囉
最低門欖嘅mpnp呢批人轉省扣分連入入pool 資格都冇呀。你唔曉9up就行開d啦
分你老味啦,我舉撚埋例子又當睇唔到 知唔知mpnp點計分呀柒頭?
連pnp可以同ee分開都唔撚知,一味話好難好難,加唔到600落ee無知同無能真係可怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞