從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
//人地本身都assume年齡大既人應該要行ee/pnp//
樓豬你係咪冇睇過計分表?
年齡大係行唔到EE
一過30歲開始勁扣分,仲點行?

PNP嘅話,有好多人都講過偏遠省份係好難搵工
講緊local喺偏遠省份都因為搵食而要走去多倫多
OWP Holder點會搵到工?
(仲未講加拿大勁著重referral, 唔識人近乎搵唔到工)
建議唔好同P牌浪費時間
幫你補充下,境外根本去唔到。
八月先俾在美pr入境,其他地方Pr都無用,莫講話owp。
做人真係唔好咁核突啦

As a first step, starting August 9, 2021, Canada plans to begin allowing entry to American citizens and permanent residents, who are currently residing in the United States, and have been fully vaccinated at least 14 days prior to entering Canada for non-essential travel.
睇你搵咩工,mpnp 係好鬆,咩工都得
印度仔屌撚到仆街
個個都要比錢買工/做左幾年野先申請到PR
印度同事做左應該3~4年野下年先可以申請得PR
香港人1年就搞掂
荒謬 事實倒轉黎講

細省係有工但人工低,啲人想人工高先會去大省

大省搵唔到高人工達到收支平衡既人反而先會黎細省搵返份正常工過低指數生活

9up你都有個譜啦柒頭
唔好踢爆啦 佢地幻想左好耐先出到一個例子

乞丐到某男子家乞討,他給十塊,第二天乞丐又去,又給十塊,持續兩年。一天只給五塊,乞丐:以前給十塊,怎麼現在給五塊?男子:我結婚了。乞丐一巴掌打過去:媽的,你竟拿我的錢去養你老婆?
以前我覺得只係笑話,但原來現實真係比故事更荒謬
你唔知當時有exemption?
For those who come here to either study or work, 2 new pathways to permanent residence are being created, which will be available in 2021:
The first will target former Hong Kong residents who have gained a minimum of 1 year of authorized work experience in Canada and meet other criteria such as minimum language and education levels.

我開始真係懷疑你唔識英文
冇人覺得加拿大欠左港人

由頭到尾得你自己咁講

而家係政策評論
Hong kong pathway願意係要支持香港人移居加拿大,呢樣嘢亦係為咗體現加拿大對民主自由價值嘅支持。到制定具體措施時,因不一致時效導致owp 同hkpathway 不能銜接,導致部分政策文件所指嘅港人未能受惠pr pathway。

而該批人士未必所有都能經其他途徑申請pr owp到期後就要離開加拿大,至此就會違反支持港人到加拿大永居嘅本意。

呢個係事實陳述。你唔同意可以叫加拿大政府修改2020文件,等16/17嘅人冇ground 。但唔能夠一開始指責個批人乜貪心/當加拿大欠左佢。加拿大唔同強國,係講言論自由,程序公義,唔係你9up抹黑其他人就得。
你真係唔好衝出嚟柒,當時搵到工係可以入境的
有幾個朋友都過左去
我指年紀大係指26~29歲果堆,
剛出owp果時係仲未有stream a/b,
咁果時拎住個owp唔通就唔知自己行唔行到ee?
行唔到ee唔可以行pnp/aaip?
我只係想講佢無俾路你行佢先有問題,
依家佢係有, 係爭在你自己會唔會睇同搵.

另外pnp既話, bcpnp(designer)定abpnp(木工)
我都有朋友係搵到工,
所以pnp搵唔搵到工呢樣野我覺得真係睇人喎
印度仔屌都唔夠班1617屌得甘
你直頭個腦有問題,救唔救,幫唔幫,只係原意

OWP,Stream A,B 三樣野

每樣都有失敗既機會。OWP持有人廢柴如你,可以3年都搵唔到行唔到EE/PNP。Stream A一樣有機會畢唔到業。Stream B一樣可以搵唔到工。

你只係想搵捷徑中既捷徑去行OWP+Stream B,原本政策根本就三樣野分開cover唔同既人,而家你突個龜頭出黎話OWP駁唔到Stream B係政府問題?

我諗就算你英文幾好都無用,弱智比較難醫
咁佢係咪苦主先?
我上面叫左你搵個真係21年衝過去嘅人出黎剖白下,有能力係lockdown 期間香港搵到加拿大工無能力ee?
係啦係啦,你去JR加拿大政府囉
有路,但通唔通係另一回事
結果要等下年第一批owp到期先知
但owp駁唔到hkpathway 呢點有違2020政策文件呢點係斷正架喇
只不過加拿大執政政府最後唔改都吹佢唔脹咁解,畢竟day 1 開始冇欠香港人
係呢個post度9up話owp接唔到stream B既柒頭唔該分清楚OWP、stream A、stream B係三樣野黎先好再吠啦
你個腦先有問題,原本政策原意就係stream B係用嚟銜接OWP 你睇清楚上面段英文就明

而家只係有16,17個bug 佢唔想解決先擴大OWP個範圍
謝指正

但係lockdown時間係境外搵到加拿大境內工既話,
秤心而論咁諗其實本身都有能力行到ee/pnp

幾想知有幾多人係咁既case而又apply唔到ee/pnp
建議睇清楚2020年11月份press release 再講野
首先7月唔係叫年頭係年中
其次,我幾肯定宣佈Stream B前land加拿大既人一定唔多,係唔係果班人有exemption就全部人滿意先?

依家D人係嘈緊16/17野,你地就夾硬搵D極端例子出黎,比你地講到都代表16/17關事嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞