從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
見到好多人都話呢個政策無用
話人地加拿大政府凈係打完齋唔要和尚

有無諗過人地肯開個特別通道比香港人已經好好
事實係多左人受惠
好多臨deadline先決定而整唔切既今次真係多左次機會
又或者未畢業既又想去既真係受惠左

話咩加拿大政府只係諗自己國家唔諗真正有需要既人只係令更多苦主出現
你而家係求人地啊 人地求你咩仲咁串話自己係受害者

好心香港人唔好得一想二啦
直接宣布香港人全面直接拎passport好無?

真係好肉酸
乜嘢中文黎食相好難睇
同埋有人話16/17苦主係bug,
但其實今次新政策都好明顯表明左唔係bug,
人地本身都assume年齡大既人應該要行ee/pnp

退一萬步咁諗, 印度台灣韓國都係一樣行ee/pnp,
大家都係一樣要爭, 點解覺得加拿大政府過橋抽板?
加拿大政府本身唔似英國, 有責任要幫香港人.
如果真係要幫都幫左烏克蘭/敘利亞先.

btw我自己打埋反駁我既論點都得:
香港人就係鐘意自己人潑自己人冷水,
完全唔團結唔似印度/大陸人!
漏左你呢個point 唔記得打埋
真係講黎講去都三副被
人地印度中東果班友瞓身咁嚟讀書先換張pgwp
3年行唔到EE就執包袱走
反而香港人肯報就有3年owp
相比之後覺得香港人真係好尊貴
講真宜家同你有親咩仲真心呢個世界係利益交換㗎啦佢想要labour你想要PR想離開香港,一個願打一個願捱勁公平佢真係肯完左OWP即批入籍已經好過台灣唔知幾多啦

公平交易啦攪到好似跪地求人咁只會港版蝗蟲
巴打睇少啲
我都係當笑話咁睇
同意加拿大政府冇欠任何人
但16-17呢個我認為制定政策時係有問題
任何政策要有清晰指向俾人
2021年個時係先公佈owp,但pr係隔幾個月後先公佈
16 17個批係有預期之後有stream for 佢地永久離開香港。
要問嘅點解一套救人政策唔同一時間同一準則公報
如果最後因為有16-17因為完左owp,做夠1600個鐘但行唔到stream B,又搵唔到0AB,行唔到ee/省提名
三年後(即係下年)侷走返香港俾國安拉q咗
咁就會變左台灣事件翻版

個結果達唔到佢政策嘅願意

呢個係加拿大執政黨要面對嘅嘢
今年唔解決
下年owp到期時呢個煲始終都會爆
我哋人中之龍
但客觀咁睇
當日owp都無promise一定有PR
人道立場比香港人搞owp 都已經算好大嘅禮物
再者當細節推出左 諗住IRCC會改policy?
咁不如跟住細節行stream a
移民政策加拿大寫得清清楚楚
如果心存僥倖主觀以為加拿大一定放寬
咁似乎太一廂情願
另一問題16/17 同年齡無關
17年畢業 反送中時一樣可以係24-25歲

反之一個40歲嘅老餅一樣可以21年畢業行stream B

除非加拿大個計畫原意只係搶勞動力
同救人無關
否則話佢政策有漏洞係冇錯嘅
當然加拿大政府最後一定係冇欠香港人
呢個就唔使講
下年首批owp到期加拿大唔review當冇件事你都冇得怨天尤人,鬼叫你唔遲兩年畢業咩
唔同意係僥倖
佢地政策係有講救後生仔
當然你可以話我救你三年仲想點
三年後你冇0AB咪死返大灣區
唔係唔得,不過就違犯政策原意
咁細節一出咪跟細節行
唔好諗到自己揸莊先得架大哥
IRCC肯改係人情
唔改係道理 佢地先係揸莊果個
話事係加拿大就梗架啦
但政策有冇違反原意係有客觀性嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞