從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
漏左pgwp,我唔岩
不如你講下有幾多香港人係渣cwp sowp (無HK pathway 前)
for those who come to work

可以理解到一定係持owp黎work,我真係睇唔透咁多
人數有咩關係?即係就算無owp都一樣可以有人黎work,咁點解一定關owp pathway事?

人數多少只係顯出有更多弱智仔如你既人出現
其實你自己諗落會唔會覺得唔make sense?
唔等細節就去申請定owp等新pathway,
然後新pathway出左自己唔符合資格,
之後就話中伏

個重點係無人逼你要預早申請owp,
亦無人強逼你一定要行stream a/b.
好多野都唔會未了解清楚就倉猝落決定吧?
更何況係移民?
如果咁有急切性未等到pr pathway公佈就要要逃離香港既話,
就係用政治庇護啦...

一直講緊就係呢樣想法係一廂情願...
唔識英文都係問題根源之一
笑到傻
原來條友癲既
覺得有位要改善我好同意,
例如OWP應該要cover埋20/21果班大學生,
因為佢地19年都有好多係有上街有付出.

但講到16/17既人士...
好多野真係明買明賣真係唔明有咩好嘈
其實detail一出就已經一錘定音左
16/17係唔受惠
唔受惠咪搵其他路
而唔係係度咬文嚼字
咬完IRCC唔會因為咁而咁輕鬆改
人道立場比3年證明自己係talent
跟住都係行唔到EE/PNP
咁怪得咩人?
宜家又唔係無其他option
講到好似溝條女 條女唔受 咁咪move on溝下一個囉
唔通仲係度話條女好衰唔受你溝咩
查完字典都仲解錯果下好笑 香港呢期多白卡真係真,希望佢無去加拿大啦
同個好fd 嘅local 同事傾計講開呢件事

Local 同事話
「雖然我哋fd 又識你
但其實 我哋加拿大冇欠你哋香港人 你哋香港人唔中意咁多不滿可以走
好多其他國籍嘅人好羨慕你哋 你哋已經好好彩咁容易喺度做嘢3年。」

身為香港人聽到我都覺得好柒
所以真係唔好做得太肉酸
我d local同事都話已經好優待
已經好盡下
重點唔係無其他option.
明明行stream a又得,
依家番香港補番個top-up/master都得,
照舊行番ee/pnp又得,
甚至過ab省行aaip都得...

其實連原本爭議話owp一定要駁stream b個point其實都係唔成立
總之唔夠快,比唔到我行捷徑中既捷徑就錯啦
你要我黎讀書,呃鳩我錢讀學店,你要我stream B 姐係要我做廉價勞工
加拿大以往係賣pgwp 先有3年
大把人比幾萬加紙換3年時間
香港人幾千蚊港紙就換到張owp
都未夠仲想換埋人地張PR
無料咪揀讀書 有料咪行其他現有option
貪得無厭咁款 真係唔好咁肉酸啦

但佢哋都話香港人好好彩 要珍惜
好多人恨都恨不到
留言嗰啲不滿 我冇同佢講得好仔細
講完佢哋應該會覺得香港人貪得無厭
我d local同事都話已經好優待
已經好盡下

佢哋都話香港人好好彩 要珍惜
好多人恨都恨不到
留言嗰啲不滿 我冇同佢講得好仔細
講完佢哋應該會覺得香港人貪得無厭
我老細/prof 都話
政府已經好盡咁幫香港人
而佢地都好願意接納香港人
佢地都係移民嚟呢邊
佢地都話PR從來得來不易
以前佢地都睇唔到盡頭
到真係收到PR卡係人生嘅大achievement
而香港就跟住requirement 就包生仔
話真係好盡好盡
我其實唔敢同其他國藉同事講太多
佢哋好多都諗點拎高分啲
真係俾好多錢 又考英文 考證書
博晒老命咁

佢哋會問我諗住點留低 英文幾分
我一講
佢哋會靜咗呆咗
同埋啲眼神好明顯係無奈同羨慕
所以大家心照有好多野
真係出去打下西人工就會遇到超多人超勁
佢地係呢邊企得穩腳從來都係靠自己能力
而唔係時勢/政策優勢
首先要搞清d事實

2020年已公佈資料

a new work permit initiative specific to Hong Kong youth will provide open work permits of up to 3 years in duration, with eligibility criteria centred on post-secondary education in Canada or abroad completed in the last 5 years. Eligible spouses or common-law partners, as well as dependent children, can also apply for a study or work permit, as appropriate. This initiative is expected to launch soon.

For those who come here to either study or work, 2 new pathways to permanent residence are being created, which will be available in 2021:

The first will target former Hong Kong residents who have gained a minimum of 1 year of authorized work experience in Canada and meet other criteria such as minimum language and education levels.

The second pathway will be for those who have graduated from a post-secondary institution in Canada. These individuals can then apply directly for permanent residence.

橙色係講OWP
綠色係講OWP hkpath 關係
紅色係講 hkpath

當中5年限制只係OWP 有
成件事好清楚

呢d 嘢2020年11月大家已知道

2021年頭OWP 具體申請辦法公佈時,合乎上述條件嘅人係會知有 hong kong pathway 嘅,唔會諗乜ee pnp.我諗好多人申請時連pnp係乜都未知

跟手加拿大以少有嘅結束批出大量owp
有offer 嘅人已經 land咗

後來年中再公佈stream B 個時先知出事
有d已經
有d 已經賣晒家底rdy 好晒

to be fair
呢批人點可能一早知冇得駁hongkong path

所以道理上,如果跟得貼,最信加拿大,最反港共最先行動反而中伏

跟住我講結果

賴嘢之後會點呢
有錢嘅轉stream A
搵到相應工種長工嘅可以試ee/pnp
不過我想講呢d 都係out of hongkong pathway。hongkong pathway原意根本唔係叫你過左嚟自己諗計留低。

無錢或者中途被人laid off 條條路都唔通嘅嘅有冇呢?
我估一定有,有幾多?一年後首批owp 到期嘅會知道。
移民部長尋日話要睇數據,我估佢係指呢d。
佢冇話過唔修改stream B,亦冇話政策冇漏洞。

呢個就係整件事
唔係邊個欠咗邊個
而係修改政策漏洞
呢d 嘢本來好正常
點解會變成蝗蟲論
我都幾肯定第一批走嘅係去到最盡同最急
而家又唔係要求d 乜,唔係叫你即刻派pr
亦唔係叫你喺ee/PNP俾d乜優待。
只係叫維持政策一致性,老老實實牽涉嘅人數同整個加拿大批出pr人數比真係濕濕碎

就算加拿大唔改,咪唔改囉
反正我都係塘邊鶴
只不過睇唔過眼有d人不分事非
講到加拿大政策只係為吸勞動力
連hongkong path 嘅本意都唔記得晒
一look 9 打一船人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞