從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
當時根本無講過五年畢業,PR會再加閘
2021年頭拎OWP出發,未等PR細節出個班就係比人水咗去送頭
冇help 呀
不過係support 呀

For those who come here to either study or work, 2 new pathways to permanent residence are being created, which will be available in 2021:

The first will target former Hong Kong residents who have gained a minimum of 1 year of authorized work experience in Canada and meet other criteria such as minimum language and education levels.

2020年出架份文件
stream B 嘅政策原意呀
support緊啦,又想點?又厭support唔夠呀?屌你老母你係咪忽撚左
又點水法?又loop返轉頭,好撚柒on9

行EE / PNP啦廢柴
跟住人地做完更正你唔講嘅?
三年加拿大經抽ee咁撚屈都嫌三嫌四,真係第一次見
人地pgwp都未必拎足數
搵人集中d偉論send俾家和睇下佢地幫緊乜人啦
再幫落去我真係覺得同以前幫雙非嗰班無分別
啫係唔係救啦,講咁多,Fake news撚
成日講咩政策原意,你想講個政策係加拿大政府出既,然後你比加拿大政府更清楚政策原意?
好心唔好咁嘔心啦 人地幫你,你就講到人地欠左香港人咁
我認同應該要幫香港人,但如果係呢種大種乞衣心態既香港人,唔好意思,返大灣區啦,果度既價值觀先係一樣
Support 咪比owp
Owp咪等於pgwp
人地唔洗香港人要擺舊錢換pgwp啦
仲唔夠support?
而家16/17come here to work unable to use new pr pathway,咪違反左政策原意來

我都唔知你嘈乜
我一直都話加拿大政府冇欠香港人
只不過釐清事實
hkprogram 原意唔係只得搶人才功利交換
而係好清晰係講明要支持香港人work and study in Canada 然後提供特定兩條pr Path 俾港人

2020年文件,白紙黑字,加拿大政府嘅政策唔會好似鄰國咁齋講錢
依家已經係啦,一堆香港人覺得加拿大欠左自己
明明移民從來都唔係易事
你諗清楚2020年頭出發個班根本無可能事前知道PR會有五年嘅閘
你唔識英文?講明提供埋 pr pathway 俾有work permit/student permit 港人喎
講清楚,我自己唔係苦主,我只係睇唔過眼咁多人混淆視聽
2020年頭出發連OWP都唔知添
咁人地更正左detail
又唔理?
更正完detail 有咁長時間都唔識去搵路?
一味話人違反?
加拿大幫幾多 幫得足唔足
全部都由佢地話事
你無say 亦唔好諗住有能力令加拿大改變
算啦,放棄啦,如果正常人有能力更正蝗蟲心態,香港就唔會咁多矛盾啦
講真 著數就要攞盡
一地唔係等佢地入紙先講啦已經
當日無detail 補返detail就完全唔理
唔講以為加拿大同班人簽左contract
一定要跟住當日個version
具體措施係要根據政策文件制定架
措施有違政策文件原意咪bug囉

措施錯咗唔理原意,係鄰國先會理直氣壯

so far 加拿大都多次重新支持港人(政策原意),移民部亦唔夠膽講死唔改stream B ,改唔改,幾時改係一回事,但你估佢哋唔知有問題?
打錯2021
你搵個苦主出黎講下先?
2021年頭未開關
嗰時我入owp區個個搞完都係棟左喺到
收撚皮啦你,owp同streamAB根本就無一定關連性,三樣野黎,只不過owp可以有機會接駁到streamB

用返你啲「客觀」睇法,加拿大就係咁覺得,完全無bug無問題。你條撚樣自己會錯意就收撚皮唔該

Stream B唔係「改」唔「改」,係會唔會再「support」多啲耐啲,唔好成日覺得加拿大欠撚左你啦柒頭
2021果時加拿大都lockdown左,
你拎住owp但你身處香港你都係無辦法入到加拿大境
所以其實唔存在2021年出發果班

一係2021果時已經係加拿大境內,
但全得境內本身都極大機會係行緊其他pathway,
果時owp出左係俾佢地多個機會留係境內咁解.
其實你講個問題唔太成立
other 2 streams are now open
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞